Noua politică ecologică europeană va avea nu numai consecințe pozitive, ci va impune și costuri suplimentare, conducând la majorarea prețurilor energiei produse în mod tradițional, în principal ca urmare a creșterii prețului certificatelor de carbon. În următoarele două decenii, modul în care consumatorii se vor încălzi se va schimba dramatic, decizia urmând a fi una descentralizată și aparținând în principal consumatorilor individuali și autorităților locale.
Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV
Detalii pot fi văzute AICI
În ceea ce privește energia electrică, deja România are un deficit de capacități de producție, iar energia care va fi importată va avea un preț superior ca urmare a aprecierii inevitabile a certificatelor de CO2.
Similar în cazul gazului - în absența declanșării producției offshore din Marea Neagră, încă incertă, și în condițiile unui declin natural al producției, dependența de importuri se va accentua, iar gazul va deveni, în următoarele două decenii, noul cărbune. Politicile europene vor penaliza utilizarea gazului în modul în care este folosit în prezent.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!În plus, rețelele de distribuție din România, indiferent de forma de energie (termie, electricitate, gaze) sunt uzate tehnic, moral, supra sau subdimensionate.
“O acțiune inteligentă ar permite ca imensele investiții în aceste rețele să nu fie realizate doar pentru a înlocui un sistem uzat cu același tip de sistem, ci în stabilirea unui plan care să aducă România anului 2050 într-o poziție în care oamenii să nu mai sufere de frig sau să nu poată să-și achite factura, să atingem ținta de zero emisii nete în clădiri (NZB) și să avem suficiența resurselor. Un astfel de concept include – Local Energy Using (LES) – folosirea cu preponderență a resurselor energetice locale și Unique Energy Grid (UEG) – dezvoltarea în interiorul localităților mari a mai multor sisteme de cvartal pentru producerea și distribuirea căldurii și frigului cu distribuție pe orizontală către consumatori”, afirmă Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).
O astfel de decizie are propriile costuri, care ar fi suportate de consumatorii din marile orașe, necesitând folosirea sistemelor actuale fără alte investii în acestea, până la momentul finalizării implementării noului concept descentralizat, care se va întinde pe o perioadă estimată la 10 – 20 de ani.
Pentru o optimizare a sistemelor este necesară identificarea surselor de energie locale care pot fi folosite pentru fiecare zonă. Acest lucru va permite reducerea costurilor cu transportul energiei, decongestionarea anumitor zone, folosirea de tehnologia și forme de energie noi în zone în care nu există alternative fezabile.
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizarePotrivit președintelui AEI, în zona centrală centrală a României, dar și în zonele în care există resurse de gaze naturale, acestea ar trebui să continue să utilizeze gaze naturale în sistem individual, concomitent cu măsuri de reducere a pierderilor, eficientizare și măsuri de captare a CO2 și stocare în zăcăminte depletate cu scopul atingeri nivelului de Zero Net CO2 în 2050.
În zona de vest și nord vest a României, în schimb, acolo unde există resurse geotermale, este importantă sprijinirea prin politici publice naționale și locale a exploatării și dezvoltării resurselor geotermale.
În zona de deal și munte, ar trebui susținută folosirea biomasei, iar în zona de est a României, folosirea pompelor de căldură, lucrări cu costuri mari de investiție, dar care prezintă costuri reduse de operare.
În zona de sud est și sud a României, ar fi indicată dezvoltarea rețelelor noi de distribuție pe hidrogen, hidrogen care se poate produce din excedentul de energie regenerabilă produsă în această zonă și care datorită congestiilor existente nu poate fi descărcată în alte zone.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteÎn cele din urmă, în zonele aglomerate (de exemplu București – Ploiești) soluția cea mai fezabilă ar fi utilizarea amestecului hidrogen – gaze naturale, hidrogen care se poate produce din excedentul de energie regenerabilă produsă în imediata apropiere a acestor zone (Dobrogea), de unde pot să fie transportate prin conducte și folosit în amestec cu gazele naturale, după adaptarea rețelelor existente, concomitent cu măsuri de reducere a pierderilor, eficientizare și măsuri de captare a CO2 și stocare în zăcăminte depletate cu scopul atingeri nivelului de Zero Net CO2 în 2050.