2023, pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată

2023, pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată
scris 5 oct 2023

Anul acesta este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunțat, joi, serviciul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene, relatează Reuters.

Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4C mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900), a adăugat institutul, în condițiile în care schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt determină, de asemenea, mișcările de temperatură, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Sam Bankman-Fried voia să-i dea lui Trump cinci miliarde de dolari, pentru ca să nu candideze în 2024 CITEȘTE ȘI Sam Bankman-Fried voia să-i dea lui Trump cinci miliarde de dolari, pentru ca să nu candideze în 2024
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93C peste temperatura medie pentru aceeași lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940.

Oamenii de știință au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariția în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul și centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.

"Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie - după o vară record - au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc - pe cale să fie cel mai cald an și cu aproximativ 1,4C peste temperaturile medii preindustriale", a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.

"La două luni de la COP28, sentimentul de urgență pentru o acțiune ambițioasă în domeniul climei nu a fost niciodată mai critic", a spus ea, referindu-se la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

Anul trecut nu a fost un record, deși lumea a fost cu 1,2C mai caldă decât în perioada preindustrială. Recordul anterior aparținea anilor 2016 și 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade C mai mari.

CEO-ul Apple câștigă 41 milioane de dolari, semnând cea mai mare vânzare de acțiuni din ultimii doi ani CITEȘTE ȘI CEO-ul Apple câștigă 41 milioane de dolari, semnând cea mai mare vânzare de acțiuni din ultimii doi ani

Temperatura medie a suprafeței mării pentru luna septembrie peste 60°S-60°N a ajuns la 20,92C, ceea ce reprezintă cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna septembrie și a doua cea mai mare pentru toate lunile, după august 2023, a precizat Copernicus.

Analiza organismului se bazează pe miliarde de măsurători efectuate de sateliți, nave, avioane și stații meteorologice.

Întinderea gheții marine din Antarctica a rămas la un nivel record pentru această perioadă a anului, în timp ce întinderea gheții din Marea Arctică este cu 18% sub medie.

viewscnt
Afla mai multe despre
meteo
canicula