Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), explică, la Profit.ro TV, la ce să se uite consumatorii atunci când accesează un credit ipotecar.
În prima etapă, spune aceasta, recomandat este să se efectueze o analiză de buget pe termen lung și să se evalueze capacitatea fiecăruia de a rambursa creditul. Apoi, indicat este să se realizeze o prospectare a pieței privind posibilitatea de închiriere, vânzare a imobilului care se dorește a fi achiziționat.
Ulterior, dacă există capacitatea de rambursare, se poate începe compararea ofertelor de credit după dobânda anuală efectivă.
„În discuția cu banca vedem ce avans este necesar, ce sumă putem obține, pe ce perioadă și cât este rata. Analizăm care este tipul de dobândă potrivit pentru noi la creditul ipotecar. Dobânda variabilă sau dobânda fixă, urmată de dobândă variabilă. Atenție, rata poate crește dacă este cu dobândă variabilă!
Discutăm cu banca despre tipul de rambursare cu rate egale sau rată descrescătoare. Pe lângă avansul inițial mai apar la început costurile cu evaluarea imobilului, taxele notariale și cu cele două asigurări pentru locuință.
Înainte de accesare trebuie să cunoaștem care sunt riscurile asociate unui credit și faptul că putem rambursa anticipat sau refinanța creditul. Băncile oferă soluții și pentru dificultatea de plată”, mai spune Gabriela Folcuț.
Potrivit ARB, rambursarea unui credit ipotecar prin rate egale (anuități) are ca avantaje următoarele: șanse mai mari la calificarea la creditul dorit pentru achiziția imobilului, printr-o rată mai redusă; contribuția cu un avans mai mic la contractarea creditului; resurse financiare pentru cheltuielile imediate pentru modernizarea/ mobilarea locuinței. Iar ca dezavantaj ar fi o sumă totală de plată mai mare.
Rambursarea unui credit ipotecar prin rate descrescătoare are ca avantaje: o sumă totală de plată mai redusă, efortul financiar în cazul unei rambursări anticipate este mai mic, ca urmare a rambursării mai rapide de principal, iar ca dezavantaje: riscul de a nu se califica la creditul dorit pentru achiziția imobilului; contribuția cu un avans mai mare la contractarea creditului; resursele financiare pentru cheltuielile imediate pentru modernizarea/ mobilarea locuinței ar putea fi mai reduse.
În conformitate cu legislația, consumatorul primește, la cerere și gratuit, pe întreaga durată a contractului de credit, un tabel de amortizare/grafic de rambursare, precum și o copie a contractului de credit, se arată într-un comunicat de presă al ARB. Astfel, încă de la acordarea creditului, consumatorul cunoaște modalitatea de rambursare a creditului și ponderea principalului și a dobânzii în rata lunară.