Pentru motivarea angajaților, Gabriela Pleșa, director general Global Mobility, consideră că ce funcționează cu certitudine este ca angajatorul să ofere cât mai multă flexibilitate.
„Cu atât mai mult cu cât avem experiența anterioară, în care, de nevoie, ne-am adaptat cu toții la munca remote și mai puțin din birou. Trendul acesta probabil că o să tot crească. Flexbilitatea aceasta valorează foarte mult, îi fidelizezează pe angajați. Companiile și-ar fi dorit ca angajații să se întoarcă integral la birouri, însă au amânat momentul, tocmai din cauza faptului că au constatat un randament crescut în rândul acestora și o stabilitate mai mare în structura lor de personal. Și asta contează foarte mult”, spune, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, Gabriela Pleșa.
Pe lângă creșterile salariale, care sunt un factor vital în stabilitatea structurii de personal, beneficiile și mediul organizațional contribuie de asemenea la gradul de fericire al angajaților.
„Iar în companiile în care spiritul de prietenie este stimulat în mod constant, automat gradul de retenție al angajaților este mult mai mare și sunt mult mai motivați”, adaugă ea.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Liliana Bica, HR Manager Donalam: Fericirea angajaților ține în principal de respectarea promisiunilor de către angajatorÎn ceea ce privește angajații români detașați pe alte piețe, Gabriela Pleșa afirmă că nu a întâlnit până acum persoane nemulțumite de acest aspect.
„Din perspectiva angajaților e un aspect foarte benefic din cauza veniturilor salariale mult mai mari, pentru că în detașare transnaționala ai obligația de a asigura angajatului detașat un venit salarial și drepturile salariale cu cele stabilite pentru angajații din țările în care sunt detașați. Experiența muncii în culturi diferite are un efect extrem de benefic inclusiv la reîntoarcere din detașare, benefic atât pentru angajat, cât și pentru companie”, precizează aceasta.
În schimb, provocările întâmpinate de companii atunci când au angajați detașați țin în principal de zona birocratică.
„Sunt necesare demersuri prealabile de obținere a unui formular care se emite exclusiv de către Casa Națională de Pensii, care în acest moment este o altă instituție care se întâlnește cu un val crescut de solicitări. Apoi, conformitatea cu legislația din țările de detașare.
Trebuie să se cunoască extrem de bine toată legislația generală și specifică pentru un domeniu anume. Avem obligații de notificare a autorităților competente din statele de detașare. Din fericire, este și acesta un demers facil pentru că se realizează în majoritatea statelor online, însă, din nefericire, multe companii nu cunosc această obligație”, mai spune Gabriela Pleșa, care consideră că va crește numărul de detașări a angajaților români.