Angajarea de oameni excepționali este cel mai important rol al unui fondator, al unui CEO de companie, afirmă, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, Flavius Pleșu, co-fondatorul OutThink, startup înființat în Londra, în anul 2015, care a creat o platformă de securitate cibernetică pe baza SaaS. Însă, sunt câteva capcane la care trebuie să fie atenți fondatorii de startup-uri.
„Una dintre ele și cea mai des întâlnită este că angajăm oameni care nu sunt potriviți pentru nivelul actual al companiei noastre, angajăm oameni foarte experimentați, cu un CV impresionant, dar care nu pot opera și nu pot livra valoare în acest stadiu al companiei. Și atunci, v-aș recomanda să vă gândiți pe ce roluri vreți să angajați și ce anume vreți ca acești oameni să facă, de ce este nevoie în următorii 2 ani.
Nu angajați de la competitori voștri cei mai mari, nu angajați cei mai experimentați oameni pe care îi întâlniți, pentru că acei oameni vor cere un anumit nivel de maturitate, anumite bugete pe care nu le veți avea”, mai spune acesta.
În primii ani ai unei companii, Flavius Pleșu consideră că fondatorii de startup-uri au nevoie de „misionari, nu de mercenari”.
„Căutați acești misionari, oameni care sunt într-un moment al vieții lor în care pot să muncească din greu, 12 ore pe zi constant, foarte ambițioși, inteligenți, care pot să execute activitățile de care aveți nevoie în acel moment. Mai încolo acești oameni vor învăța, este posibil să fie promovați, să devină executivi în compania voastră sau veți decide să angajați mentori sau alți executivi care vă vor ajuta să duceți compania mai departe.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Anca Dogaru, HR manager Verifone: Un criteriu pe lista tuturor este siguranța unei companiiDar angajați pentru stadiul în care sunteți acum. Tot timpul aș alege atitudine, personalitate, și inteligență înaintea experienței. Oamenii potriviți pentru un early stage startup vor învăța foarte rapid. Este vorba despre foarte multă experimentare, veți pivota, aveți nevoie de oameni care să fie flexibili mental, motivați în a identifica și a rezolva problemele. Nu toată lumea are acest profil. Nu compromiteți oamenii”, atrage atenția antreprenorul.
Pe lângă angajarea de oameni potriviți, și care să fie și fericiți, continuă Flavius Pleșu, un CEO sau un fondator mai are alte trei job-uri importante în cadrul companiei și anume crearea unei strategii clare, execuția și găsirea de noi proiecte strategice.
„Strategia nu o să fie clară în primii 1-2 ani. Eu nu am avut-o în primii 2-3 ani. Aveți strategie, aveți oameni excepționali, acum vorbim despre execuție. Nu se întâmplă pur și simplu pentru că ați angajat oameni excepționali. Mulți ani am crezut că ideea e cel mai important lucru. Ne uităm la companii precum Google, Facebook, Twitter și ne gândim ce idee excepțională au avut. Este execuția. Vă garantez că în fiecare dintre acele categorii au fost 100 de motoare de căutare, 100 de rețele sociale care nu au reușit.
Execuția este cea care i-a făcut pe cei de la Google să aibă acest succes. Nu neapărat fondatorii, oamenii foarte inteligenți de la începutul companiei Google. Când Google a intrat pe piață era al 14-lea motor de căutare. Execuția lor le-a asigurat succesul. Și, asumându-ne că avem o echipă, avem o strategie, avem o execuție bună, fondatorul începe să aibă timp liber pe care îl poate folosi la a găsi proiecte strategice”, mai spune acesta.