Alexandru Stânean, CEO-ul grupului TeraPlast, spune, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, că a observat din nou o criză a forței de muncă, muncitorii calificați fiind cel mai greu de atras.
„Nu e un număr suficient de muncitori calificați în piață. Noi ne-am propus să plătim peste media regiunii în care activăm tocmai ca să atragem talente. Însă, disponibilitatea lor a fost relativ redusă. Asta a fost principala provocare.
Căutăm oameni pe toate palierele, de la muncitori necalificați, aici nu e o problemă presantă, la specialiști, electricieni, mecanici. În sfera asta de specialiști există mari lipsuri în România. Discutăm de personal administrativ, de vânzări. Ne extindem prin investițiile pe care le-am făcut și avem nevoie de oameni pe toate palierele”, mai spune acesta.
Pentru atragerea de specialiști, grupul TeraPlast a încheiat diverse parteneriate cu alți jucători din industrie și cu unitățile de învățământ din Bistrița pentru a sprijini învățământul dual.
„Încercăm să fim și proactivi. Deocamdată, încercăm în parteneriat cu unitățile de învățământ existente să sprijinim clase de învățământ dual. Suntem în era industriei moderne, avem utilaje avansate, toate sunt cu comandă numerică. Astfel că, ne concentrăm să educăm operatori de mașini cu comandă numerică”, precizează el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Alin Trușcă, CEO EVOhoreca: Firmele mijlocii nu sunt prima opțiune pentru candidați atunci când își caută un loc de muncăAlexandru Stânean adaugă că statul nu trebuia să desființeze școlile profesionale, cel puțin pe segmentul de operator în producție.
„Erau foarte bune. Nu înțeleg care e rațiunea pentru care au fost desființate. Cred că învățământul dual este o semi-soluție, mai mult decât nimic, dar nu substituie cu totul ceea ce erau în trecut școlile profesionale. Însă, lucrăm cu ceea ce avem și nu putem să așteptăm 10-20 de ani să se formeze o nouă generație. Trebuie să acționăm acum fie implicându-ne noi ca mediu privat prin aceste parteneriate, fie apelând la forță de muncă extracomunitară”, afirmă acesta.
Compania TeraPlast a apelat și în trecut la forță de muncă de peste hotare. Câteva zeci de muncitori străini lucrează în momentul de față în cadrul grupului.
„Avem experiența cu Vietnam, de unde am recrutat în trecut personal. Momentan, urmează să ne ajungă niște colegi din Bangladesh și ne gândim la colegi din India, în special pe zona de oameni necalificați. Durata procesului s-a prelungit semnificativ”, mai spune Alexandru Stânean.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Mihaela Feodorof, Business Consultant Performanceway: Fiecare angajat trebuie să aibă informații suficiente și relevante cu privire la viitor„Nu cred că trebuie să ne așteptăm la minuni pe piața forței de muncă. Atâta timp cât economia per ansamblu va merge bine în continuare, nu cred că e prudent să bugetăm că unele sectoare vor scădea și vor veni angajații disponibili din sectoarele respective. Cred că trebuie să ne preocupăm să ne formăm angajații. Nu cred că vom vedea prea curând fenomenul din 2020, când pe fondul pandemiei foarte mulți români s-au reîntors în țară. Nu cred că suntem în situația asta sau nu vom fi anul ăsta”, adaugă el.
Alexandru Stânean sfătuiește antreprenorii să fie cât mai atenți la cash, inclusiv pentru a avea angajați fericiți.
„Până la urmă, este cel mai important indicator cu privire la sănătatea unui business”, subliniază CEO-ul TeraPlast.