Deși consideră că nu există o rețetă universală a fericirii, dat fiind faptul că oamenii sunt diferiți și au preferințe și așteptări diferite, Irina Mînzală, director resurse umane în cadrul EY România, afirmă, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, că fericirea la locul de muncă are totuși câțiva numitori comuni importanți.
„Să te duci cu plăcere la muncă, să faci ceea ce îți place, să faci proiecte interesante, să fii implicat în proiecte unde simți că ai o contribuție, că ai un impact, e important să rezonezi cu colegii tăi, dar și cu valorile companiei, să te simți respectat, să simți că cineva are grijă de tine, că te recunoaște și să existe puncte de intersecție între scopul tău personal și obiectivul companiei în care lucrezi. Aceste lucruri aparent simple sunt factori motivanți foarte puternici, care îți dau încredere în tine și, cumva, te ajută să te încarci cu energie”, spune aceasta.
EY România derulează de trei ori pe an un sondaj prin care verifică percepția angajaților asupra modului de lucru în companie.
„Sunt câteva lucruri pe care le măsurăm în mod constant. Printre acestea ar fi gradul în care colegii noștri se simt recunoscuți, dar și indicatorul vizavi de starea de bine a angajaților. În paralel, EY are și un sistem de evaluare a performanței foarte orientat pe conversații deschise despre carieră, așteptări pe care angajații le au atât cu șeful direct, cât și cu oamenii cu care ai lucrat îndeaproape”, precizează Irina Mînzală, adăugând că un pilon important în sistemul de evaluare a performanței îl constituie dezvoltarea personală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Îi încurajăm pe colegi să se gândească la aspectele care aduc satisfacție la lucru și le stimulează curiozitatea și creativitatea, la starea lor de bine. E un proiect și o investiție de care ne-am apucat foarte serios în 2022”, completează ea.
Printre provocările care caracterizează piața muncii în 2023 vine din modul de lucru al angajaților, care își doresc mai mult să lucreze de acasă, decât de la birou.
„Există avantaje și dezavantaje atât pentru lucrul de acasă, cât și pentru lucrul de la birou. Personal, cred că pentru orice angajat nou, indiferent că are sau nu experiență profesională, lucru de la birou într-un procent considerat decent sau potrivit pentru persoana respectivă constituie un avantaj. Mai ales într-o organizație de tip big four unde înveți foarte mult din interacțiunea cu ceilalți”, mai spune directorul de resurse umane al EY România.
Totodată, continuă ea, în zona de servicii profesionale, relațiile pe care angajații și le construiesc sunt foarte importante și îi pot ajuta pe termen lung în carieră.
„De asta e bine din când în când să venim și la birou, pentru a învăța și pentru a ne crea relații. Noi am definit un mod de lucru care a pornit de la un sondaj pe care l-am realizat în cadrul organizației noastre, prin care am încercat să înțelegem ce consideră fiecare după 2 ani de pandemie că sunt beneficiile lucrului de acasă și de la birou. Și socializarea, învățarea și creativitatea au fost definite ca avantaje pentru lucrul de la birou”, precizează Irina Mînzală.