Adela Negru, Chief HR Officer NTT DATA România, spune, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, că este foarte dificil să motivezi și să faci fericiți angajații în noua paradigmă a muncii.
Motivația este în primul rând intrinsecă și fiecare este responsabil să se auto-motiveze
„Restul, sunt doar stimuli care contribuie la ceva ce eu îmi doresc și care mă poate ajuta să simt fericirea pentru o perioadă scurtă de timp. Ne-am întrebat mult timp ce-i motivează pe angajați, asta și pentru că ce îi motiva înainte s-a schimbat. Adică, foarte multe companii de IT, inclusiv noi, au investit în săli de gaming, biblioteci, foarte multe facilități, sedii impresionante. Dacă înainte aceste lucruri îi atrăgeau și erau unul dintre elemente care îi motiva, astăzi nu mai este”, spune aceasta, adăugând că motivația este foarte diferită în contextul actual, față de cum era acum câțiva ani.
„Principalul beneficiu pe care și-l doresc astăzi este flexibilitatea. Dar este foarte dificil să vorbim în mod real despre motivație. Este un scurt moment de fericire, este o nevoie îndeplinită, după care apar alte nevoi. Noi încercăm să rămânem în contact cu colegii noștri, să vedem cum se modifică trendul, care este influențat și de diferența dintre generații pentru a nu tot presupune că poate dacă facem asta îi motivăm. Diversitatea s-a amplificat, oamenii au alte nevoi”, completează ea.
CITEȘTE ȘI Pastila de HR - Irina Mînzală, director resurse umane EY România: Să te duci cu plăcere la muncă, să fii implicat în proiecte unde simți că ai o contribuție, să te simți respectatCeea ce-și doresc angajații este ca stilul de leadership să meargă spre un parteneriat, să dispară micromanagementul și ca discuțiile individuale să fie informale.
„Cred că pentru toți angajatorii din zona de IT inovația vine destul de greu și pentru că multe lucruri le preluăm de la firmele din afara României. Beneficiile sunt foarte similare peste tot. Dar trebuie să ne gândim care sunt nevoile reale și prezente ale oamenilor. Trebuie să se meargă pe un HR personalizat, pe un leadership personalizat, pe pachete de beneficii care să fie personalizate și flexibile. Acesta va fi viitorul, o personalizare”, precizează Adela Negru.
În ceea ce privește salariile din zona de IT, ea consideră că creșterea acestora vine în principal pe fondul implementării muncii remote.
„Creșterile salariale au foarte mult de-a face cu posibilitatea oamenilor de a lucra de oriunde. Competiția nu este doar între noi, firmele de IT din România, ci vine și din afară. Foarte mulți oameni aleg freelancing-ul și aleg să lucreze direct cu companii mari din alte țări”, mai spune aceasta.