Pentru motivarea angajaților, Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al ABSL, consideră că flexibilitatea joacă un rol important. Astfel că angajatorii din industria serviciilor pentru business oferă tot mai multă flexibilitate angajaților în a-și alege beneficiile dorite.
„Ne rafinăm continuu. Tindem foarte mult către a oferi flexibilitate din punct de vedere al beneficiilor. Anumiți angajați, cei cu copii în special, preferă să aibă servicii medicale care sunt și taxate mai puțin, în timp ce alți angajați, în funcție de stadiul de viață în care se află sau de preferințe, își achiziționează de pe platformele online de beneficii, ceea ce își doresc, vouchere de vacanță, de experiențe. Prin urmare, cred că tendința este de a oferi cât mai multă flexibilitate și cât mai multe opțiuni de alegere angajaților”, afirmă acesta.
În contextul actual, angajatorii se confruntă însă și cu o presiune mai mare pe salarii, astfel că beneficiile oferite angajaților nu mai sunt suficiente.
„Presiunea a existat dintotdeauna, sigur că acum este exacerbată atât de prezența inflației, cât și a costurilor carburanților. Ca si creșteri ale salariilor această industrie se situează pe locul doi, cu 11%, comparativ cu industria de finance & banking cu aproximativ 17%. Cred că ei sunt cei mai afectați de balanța dezechilibrată a cererii si ofertei de pe piața de muncă”, mai spune el.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Despre cum măsoară companiile cât de fericiți sunt angajații lor, Cătălin Iorgulescu afirmă că fiecare angajator are diferite modalități prin care ia pulsul angajaților astfel încât să-i mențină motivați.
„Una dintre măsuri este atenția. Dacă angajatul a plecat înseamnă că a găsit ceva mai bun. Avem angajați care spun că sunt foarte mulțumiți, dar că vor să schimbe domeniul, locația. Foarte mulți își întemeiază o familie, în multe cazuri în alt oraș sau în altă țară, și sunt nevoiți să plece. Toți încercăm însă să prevenim și să decelăm aceste tendințe ale angajaților noștri din timp.
Și există tot felul studii, unelte prin care luăm pulsul angajaților și prin care încercăm să facem cât mai mult pentru a-i ține motivați și fericiți. Capitalul uman este de fapt cel mai important mijloc de producție și existență al acestei industrii. Nimic altceva nu-l poate înlocui. Desigur, există computere și investiții în birouri frumoase, dar fără oamenii care să le populeze, să ne aducă venituri și să mențină industria relevantă n-am face nimic cu ele”, precizează acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Marcel Vulpoi, General Manager Vulpoi & Toader Management: Banii fac un angajat fericit. Trebuie găsit un sistem de remunerare corect și transparentTotodată, el recomandă antreprenorilor să nu ia decizii sub presiune în vremuri de criză, precum cea actuală. Iar pentru angajați, acesta le recomandă să înceapă să gândească din ce în ce mai mult pe termen lung.
„Un CV îl purtăm cu noi toată viața. Ceea ce la început poate părea frumos și lăudabil că am sărit dintr-un job în altul și dintr-o companie în alta de 5 ori în 3 ani, dacă se întâmplă și în următorii 10 ani cu aceeași frecvență nu e neapărat cea mai bună carte de vizită. Dacă ne schimbăm de foarte multe ori mediul de lucru și compania nu ne putem transforma în experți și nici să ajungem să fim mai bine plătiți”, mai spune Cătălin Iorgulescu.