Ministerul Transporturilor a anunțat luni semnarea cererii de finanțare privind reabilitarea a două tronsoane din linia de cale ferată Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan European, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 9,5 miliarde lei (2,05 miliarde euro).
Coridorul IV pan-european, lung de circa 2.000 de kilometri, face legătura între orașele germane Dresda și Nurnberg și metropola turcească Istanbul, cu trecere prin Cehia, Austria, Ungaria, România și Bulgaria. Porțiunea românească a coridorului IV are circa 800 de kilometri, fiind cuprinsă între Curtici, județul Arad, și Constanța, pe traseul Curtici-Arad-Simeria-Sighișoara-Brașov-București-Constanța.
Cererea de finanțare semnată a vizat „reabilitarea liniei de cale ferată Frontiera Curtici-Simeria parte componentă a Coridorului IV Pan European pentru circulația trenurilor cu viteza max. de 160 km/h, tronsonul 2 km.614 - Gurasada și tronsonul 3 Gurasada - Simeria”, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Peste 1.500 de antreprenori au la dispoziție fonduri europene de 10,7 milioane de euro pentru dezvoltarea de noi afaceriProiectul a fost depus de compania care administrează rețeaua de căi ferate din România, CFR SA, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
”Obiectul principal al cererii de finanțare este reprezentat de modernizarea a 141 km de cale ferată pe tronsonul Radna – Gurasada –Simeria în scopul creșterii vitezei maxime operaționale la 160 km/h pentru trenurile de pasageri și 120 km/h pentru trenurile de marfă și va contribui la reducerea în consecință a timpului de deplasare între localitățile Simeria și Arad de la 146 minute la 74 de minute”, se arată în comunicat.
Din valoarea totală a proiectului, 75% din valoarea totală eligibilă aprobată, 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro), va fi asigurată din Fondul de Coeziune, iar restul de finanțare, în valoare de 3,52 miliarde lei (760 milioane euro), lei va fi asigurată de la bugetul de stat.
Perioada de implementare a proiectului este de 111 luni, începând cu data de 1 ianuarie 2014 și finalizându-se în data de 1 martie 2023.