Despre Adrian Dragomir, fondatorul Termene.ro, platforma de business intelligence din România, care integrează date analizate cu ajutorul inteligenței artificiale despre companii, se poate spune astăzi că este un antreprenor cunoscut și de succes. Parcursul său însă nu a fost întotdeauna ușor, lipsit de provocări sau fără eșecuri.
El dezvăluie acum, în premieră, într-un material transmis Profit.ro (VIDEO LA FINAL), că antreprenoriatul a început în liceul militar, unde a învățat ce înseamnă disciplina, comunicarea, principii și comportamente sănătoase, care aveau să-l ducă unde este astăzi.
INTRO - "Am vorbit pentru prima oară public despre experiențe și amintiri dureroase pentru mine. Despre ce a fost greu, despre traume și abuz, despre încercări, despre ignoranță și cunoaștere, despre naivitate și înțelepciune. Un pachet care devine mai ușor de dus atunci când îl rostești.
Mereu mi-am dorit să spun povestea completă a vieții mele și cred că acum sunt într-un moment de evoluție personală în care pot vorbi deschis despre orice.
Povestea mea, fără perdea, e cunoscută de toți partenerii mei. A fost important pentru mine, în spiritul valorilor mele, să fiu radical transparent cu voi toți, la începutul unui nou capitol din viața mea, pe care urmează să îl dedic în totalitate AI-ului
Pentru cei care poate au impresia că ”I make it look easy”, credeți-mă că nu a fost deloc ”easy”.
Mai jos găsiți poate cel mai greu podcast din viața mea. M-aș bucura să ajute. Până la urmă, e mai bine să înveți din greșelile altora decât din propriile tale greșeli" - Adrian Dragomir, fondator Termene.ro.
CÂND VIAȚA BATE FILMUL
„Liceul militar este un context care mi-a schimbat viața. Este fundamentul a tot ceea ce sunt astăzi. Lucrurile bune pe care le am astăzi în viața mea au plecat de acolo. În liceul militar am învățat să mă spăl pe dinți, ce înseamnă cu adevărat leadership-ul, partea de comunicare, la trezitul de dimineață.
Acolo s-au pus, ușor-ușor, bucățile unui antreprenor fără să știu că învăț antreprenoriat, leadership, valori, comportamente sănătoase, principii pe care până atunci nu aveam de unde să le am. Dacă nu ar fi fost liceul militar, viața mea ar fi fost un eșec grandios. Acolo a început antreprenoriatul. Săream gardul, cumpăram parizer și câte 20 de franzele, făceam 40 de sandwich-uri și, cu 100.000 investiți în fiecare zi, vindeam cu 5.000 de lei un sandwich și făceam 200.000 de lei în fiecare zi, 100.000 de lei profit în bani vechi. Și asta zi de zi”, povestește acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu la un tren în Bistrița, zeci de călători evacuațiAdrian Dragomir atrage atenția însă că eșecurile care l-au transformat pe el astăzi într-un antreprenor de succes nu sunt ceva scalabil, aplicabil sau un model de urmat.
„Sunt foarte multe lucruri care au contat extraordinar de mult, anumite momente, anumite decizii pe care le-am luat altfel. Să te uiți în spate la povestea cuiva și să faci la fel este fals în totalitate, nu este deloc un drum de urmat și nu-l recomand nimănui pentru că, statistic vorbind, este drumul către eșec, nu către succes”, spune el, adăugând că tot în liceul miliar a început să joace și poker, o altă componentă importantă în parcursul său ca antreprenor.
„În anul III am renunțat la liceu pentru că fata cu care eram într-o relație încă de când intrasem la liceu a primit o moștenire de la bunica ei. În momentul în care am dat de bani, efectul a fost foarte pervers pentru mine. Efectiv am luat-o razna. Mi-a intrat în cap cuvântul că eu pot să fiu patron. Eu și prietena mea de atunci ne gândeam cum să multiplicăm banii. Și mi-a intrat în cap că pot să fiu și un jucător bun de poker.
A fost dezastru total. Într-un an de zile s-au dus și banii. N-a mers nici cu poker-ul. Fiasco total pe toate planurile și foarte rapid. Pe lângă faptul că am făcut un salt de la zero la foarte mulți bani și înapoi la nimic s-a mai întâmplat ceva foarte periculos – am prins gustul banilor nemeritați”, completează acesta.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România prin achiziția sediului UiPathDe altfel, decizia de a renunța la liceul militar a fost extrem de proastă și „l-a bântuit zeci de ani”.
„A fost o decizie proastă, cu rezultate bune pe termen scurt. Și asta e extrem de periculos în viață. Trebuie să fim foarte atenți la calitatea deciziilor noastre și să nu ne lăsăm păcăliți de decizii proaste care au rezultate bune sau să ne lăsăm viciați de decizii bune care au rezultate proaste și să nu mai luam deciziile alea bune doar pentru că într-un anumit context, moment s-a întâmplat să nu iasă așa cum ne doream noi”, afirmă acesta.
După liceul militar și o încercare eșuată de a câștiga bani din poker, Adrian Dragomir a ales să-și încerce norocul și peste hotare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România prin achiziția sediului UiPath„Am stat 3 săptămâni în gară în Praga, am dormit pe cartoane, în parc, mi-am luat multă bătaie de la poliție noaptea, am învățat mersul trenurilor, am învățat locurile unde găseai cele mai multe chiștoace de țigări, mă spălam la un robinet de pe peron”, rememorează el.
Însă nu a durat prea mult timp până să înceapă să producă bani.
Asocierea cu un grup de hackeri a fost o altă decizie care i-a marcat profund atât viața personală, cât și cea personală.
„Foarte curând am intrat și eu în lumea lor. Făceau licitații pe eBay, vindeau lucruri pe care nu le aveau. Am început să fac și eu alături de ei bani. Foarte repede am migrat de la povestea cu licitațiile la carduri, am ajuns să copiez datele de carduri online. Rulam programe de hacking, după care procesam datele de pe carduri și scoteam banii de la bancomate. Din nou, drum scurt, mai mulți bani, mai multă libertate, mai multe opțiuni”, spune Adrian Dragomir.
Povestea asta, continuă el, a durat cam până în 2005, moment în care a început să nu se mai regăsească în acel context.
CITEȘTE ȘI Polonezii de la PESA - chemați să semneze contractul cu România pentru noi trenuri. Printre cele mai mari comenzi din istoria companiei„Ce m-a speriat cel mai mult e că vedeam oameni care trăiau în lumea aia și nu aveau niciun gând să plece de acolo - lumea banilor făcuți ușor, ilegal, imoral. M-au speriat și drogurile foarte tare. Iar al treilea element care m-a făcut să înțeleg că e cazul să mă opresc a fost copilul”, precizează acesta.
Drumurile scurte în viață au întotdeauna consecințe, iar consecințele întotdeauna vor fi pe relațiile cu oamenii din jurul nostru, atrage el atenția.
După experiența din Praga, Adrian Dragomir s-a reîntors în țară, a dezvoltat câteva afaceri locale, însă norocul nu i-a surâs nici de data aceasta.
„Am cumpărat un bar, am dezvoltat o rețea de cartier pe care extins-o în Ploiești. Părea că asta voi face toată viața. N-a fost așa. Destul de repede, lucrurile s-au stricat în 2007. După moartea tatălui meu, foarte repede m-am distrus psihic. Mi-am pierdut sensul în viață. Asta m-a marcat. Am renunțat la tot ce aveam prin țară și m-am hotărât că vreau să urmez o carieră de poker profesionist.
Am plecat din țară câțiva ani, am petrecut și am vizitat 3 continente, unde am jucat poker profesionist. Poker-ul mi-a dat șansa de a construi ceva foarte fain și doar pe meritele mele. Poker-ul a sădit pentru mine importanța deciziilor. Să nu te uiți la efectele deciziilor tale, pe care de cele mai multe ori nu le poți controla, ci la modul în care iei decizii”, continuă acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO CONFIRMARE Un nou jucător pe piața românească incipientă a centralelor virtuale de energieProvocările însă au continuat să apară. La reîntoarcerea sa în țară, în 2011, a fost arestat pentru activitățile ilegale desfășurate în Praga, primind o condamnare de 4 ani, din care a executat 2 ani și 7 luni.
„Cea mai grea noapte a vieții mele a fost prima noapte de arest. Am procesat într-o noapte toate deciziile care m-au dus acolo. Acolo a început cu adevărat toată transformarea și toate mecanismele astea care m-au adus să înțeleg piața și lumea așa cum o înțeleg astăzi. Acolo am înțeles, în săptămânile care au urmat, că am avut de ales. Să n-ai libertate este înfiorător. Este imposibil să treci printr-o astfel de experiență fără să ieși altul. Am învățat un lucru extrem de valoros - răbdarea. Până atunci nu aveam răbdare.
Prima zi de libertate a fost înfiorătoare. Teroare absolută. Mi-a luat câteva săptămâni bune să-mi revin din șocul libertății. Eu am ieșit de acolo foarte hotărât legat de cine sunt, ce vreau să fac și cum vreau să-mi trăiesc restul vieții. Motivația mea de atunci e absolută și de neclintit”, povestește acesta.
CITEȘTE ȘI FOTO Șeful ANPC, despre lanțul Mega Image: Este deja prea mult. Unor magazine le vom stinge lumina!Tot în arest, Adrian Dragomir a conturat și primele idei despre următoarea sa afacere – Termene.ro.
„În momentul în care am ieșit, am împărtășit inițial ideea către un programator și către rețeaua mea de prieteni și am găsit un investitor care, în perioada de început, deși și-a asumat o investiție de câteva mii de euro, a ajuns ca în primii doi ani să finanțeze cu 80.000 euro. Ulterior, prin 2015, am cunoscut-o pe actuala mea soție și, pentru că eu prezentam la toată lumea ce fac, Carmen a ales și ea să investească. Ea avea o carieră deja în presă și a venit cu o perspectivă diferită față de ceea ce vedeam noi”, rememorează antreprenorul.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Noii proprietari greci ai Enel România își anunță țintaIar de atunci, compania Termene.ro a crescut constant, ajungând la 160.000 de utilizatori astăzi, peste 5.000 de clienți plătitori și mii de articole jurnalistice.
Înființată în anul 2014, Termene.ro este accesată astăzi de peste 120.000 de companii. În 2022, cifra de afaceri a companiei Termene Just a fost de 9,8 milioane lei - crescând cu 50% de la an la an - cu un profit net de 1,2 milioane lei și 30 de angajați.
„O companie într-o creștere accelerată, cum a fost Termene.ro, are mare nevoie de finanțare. Nu poți să crești fără finanțare. Noi am fost foarte aproape de a falimenta la începutul lui 2017. Ăsta a fost și motivul pentru care m-am retras total din ce înseamnă administrare pentru că nu părea că am educația financiară să iau cele mai bune decizii.
Drive-ul meu era să creștem. Nu mă uitam deloc la profit. Singurul meu indicator era cifra de afaceri. Am fost all in. Soția mea și-a vândut casa. An de an am accesat credite bancare. Nu mi-am imaginat că o să ajung să fiu parte dintr-o poveste cu adevărat de succes. Urmează anul ăsta niște îmbunătățiri spectaculoase”, spune el.
„Fără educație continuă nu ai nicio șansă în viața asta”, conchide antreprenorul.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Piața chiriilor fierbe. Scoși din casă de politicieni, zeci de mii de chiriași caută acum o altă locuințăCu puțin înainte, Termene.ro a cumpărat Confidas.ro.
VIDEO I Love Failure