Vești proaste pentru Guvern și OMV Petrom pe tema Neptun Deep. Analiștii consideră că Exxon trebuie să accelereze vânzarea de active pentru a-și recompensa acționarii

Vești proaste pentru Guvern și OMV Petrom pe tema Neptun Deep. Analiștii consideră că Exxon trebuie să accelereze vânzarea de active pentru a-și recompensa acționarii
scris 1 aug 2019

Exxon Mobil va anunța vineri rezultate dezamăgitoare pentru acționari pe primul semestru, un profit de doar 79 cenți pe acțiune, în scădere față de cel de 92 de cenți pe acțiune înregistrat anul trecut, ceea ce ar trebui să accelereze planul companiei de a vinde active de 15 miliarde de dolari până în 2021, arată o analiză a Reuters.

Potrivit acesteia, programul de vânzare de active al Exxon a debutat extrem de lent, ceea ce va conduce, alături de rezultatele mai slabe estimate pentru trimestrul al treilea, la dezamăgirea acționarilor, care se așteaptă atât la un profit pe acțiune mai ridicat, cât și la răscumpărarea de acțiuni de către gigantul american.

Urmărește-ne și pe Google News

Articolul nu menționează Neptun Deep printre activele care ar urma să fie înstrăinate de Exxon, conform informațiilor din ultima perioadă, ci se referă numai la zăcămintele offshore din Golful Mexic, Nigeria și Norvegia, pe care ar putea obține mai multe miliarde de dolari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ce vrea Exxon să vândă participația de 50% în Neptun Deep. Guvernanții români se comportă ca niște rentieri într-un moment în care americanii se află în plin proces de optimizare a portofoliului CITEȘTE ȘI De ce vrea Exxon să vândă participația de 50% în Neptun Deep. Guvernanții români se comportă ca niște rentieri într-un moment în care americanii se află în plin proces de optimizare a portofoliului

Numai că directorul executiv Darren Woods și-a stabilit ca obiectiv obținerea a 15 miliarde de dolari restructurarea portofoliului până în 2021, de aproape 5 ori mai mult decât media de 3,3 miliarde de dolari pe an înregistrată între 2013 și 2017. Vânzările vor include mai multe zăcăminte producătoare de petrol și gaze comparativ cu perioada anterioară când au fost înstrăinate mai mult active din segmentul de rafinare și marketing, a afirmat Woods.

Cu toate acestea, în primul trimestru, veniturile din vânzări au fost de doar 107 milioane dolari, cele mai mici vânzări trimestriale din ultimii 3 ani. Analiștii se așteaptă ca în trimestrul al doilea nivelul să fie unul similar.

După ce anul trecut a obținut 200 de milioane de dolari pe vânzarea unui activ offshore din Golful Mexicului, în prezent Exxon întâmpină greutăți în tentativa de înstrăinare a unor zăcăminte similare din aceeași regiune.

Sursa: Reuters

Sursa: Reuters

„Piața nu este dispusă să plătească prețul estimat de Exxon pentru aceste active. O mare parte din tranzacțiile recente din Golful Mexic s-au efectuat la valori reduse”, a declarat William Turner, vicepreședinte al companiei de consultanță Welligence, citat de Reuters.

Exxon ar putea avea aceeași problemă și în România, vânzarea participației de 50% din Neptun Deep fiind mai ușor de transmis guvernului decât de efectuat.

Dintre cei cinci mari jucători globali, Chevron a fost deja pus pe fugă din România, Total este vechiul proprietar al actualei participații Exxon, căruia i-a vândut-o în urmă cu peste 10 ani, iar BP și Shell nu au activități în zonă. În cazul companiilor mai mici, chiar dacă ar putea închiria tehnologia și know-how-ul necesar, profitabilitatea exploatării zăcământul de mare adâncime ar putea fi afectată de prețurile mai ridicate pe care prestatorii de servicii, precum Halliburton sau Schlumberger, le-ar putea solicita comparativ cu prețurile pe care le au negociate cu un gigant ca Exxon.

Într-un interviu acordat CNBC în luna martie, CEO-ul ExxonMobil, Darren Woods, a anunțat că gigantul american își revizuiește portofoliul global și că intenționează să vândă activele care nu corespund priorităților sale strategice. Potrivit lui Woods, compania va căuta, de asemenea, oportunități tactice de înstrăinare a unor active la prețuri avantajoase. ExxonMobil intenționează să încaseze până în 2021 peste 15 miliarde de dolari numai din vânzarea activelor care nu sunt prioritare din portofoliu.

Printre acestea era evident pentru oricine, mai puțin pentru guvernanții români, că se număra și Neptun Deep, mai ales în urma adoptării în 2019 a legii offshore și a OUG 114, care au afectat considerabil profitabilitatea potențială a proiectului.

EXCLUSIV Europarlamentarul Maria Grapini așteaptă oferta unui dezvoltator imobiliar pentru a-și muta producția din centrul Timișoarei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Europarlamentarul Maria Grapini așteaptă oferta unui dezvoltator imobiliar pentru a-și muta producția din centrul Timișoarei

În 2019, ExxonMobil a înstrăinat nu mai puțin de 19 participații pe care le deținea în proiecte din Europa, SUA sau Astralia, pentru care, în unele cazuri deținea și statutul de operator, pe care nu și l-a păstrat, așa cum susține guvernul că intenționează în cazul Neptun Deep.

De altfel, actuala politică a Exxon (care a contribuit la luarea deciziei de vânzare a participației deținute în Neptun Deep) a fost anunțată încă de acum un an de prim-vicepreședintele companiei, Neil Chapman.

Politica de investiții a Exxon s-a modificat, concentrându-se pe petrol, și nu pe gaz, ca urmare a profitabilității mai mari a produselor rafinate și a diferenței dintre prețul gazelor și cel al petrolului (aflat în ascensiune în ultimul an), anunța acesta la finalul lunii iulie a anului trecut. “Nu am mai investit atât de mult în afacerile cu gaz, ci în petrol și în Permian (bazin din SUA) și o să vedeți rezultatele în viitorul apropiat”, susținea Chapman.

“Este o diferență de profitabilitate a volumelor de gaze pe care le producem. Ne vom concentra pe cele care vor produce cea mai mare valoare investitorilor”, mai adăuga vicepreședintele gigantului american.

La rândul său, celălalt vicepreședinte al companiei, Neil Hansen, a explicat că, în ceea ce privește producția de gaze, aceasta este extrem de sensibilă la volatilitatea prețurilor. “Acesta este motivul pentru care ne vom concentra pe investițiile din upstream care să aducă valoare investitorilor la o varietate cât mai largă de prețuri. De aceea le garantăm investitorilor o profitabilitate de 20% în upstream”, a declarat Hansen.

Profitabilitate de 20% care, foarte probabil, nu poate fi atinsă în cazul Neptun Deep în urma majorării fiscalității prin legea offshore, care a extins impozitul pe liberalizarea prețului (neliberalizat! -sic) și asupra producției din Marea Neagră.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
vanzari
active
marea neagră
neptun deep
omv petrom