La numai 3 zile de la aprobarea de către Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) a cererii de asociere la licența de producție pentru mina polimetalică de la Băița Plai, compania britanică Vast Resources a semnat un contract cu subsidiara sa din România, African Consolidated Resources SRL (compania care a obținut licența de asociere), în vederea preluării dreptului de exploatare a minei. În urma acestei semnări, acțiunile Vast Resources s-au apreciat cu 3,2%, compania anunțându-și intenția de a relua producția în prima jumătate a anului viitor.
Vast va trimite acum o echipă la Băița Plai pentru a începe implementarea programului de relansare a producției.
Potrivit deciziei ANRM, Vast Resources avea un termen de cinci zile pentru semnarea contractului comercial agreat cu autoritățile române.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania britanică, care deține 80% din proiectul minier, așteapta încă din 2014 să obțină asocierea la licența de exploatare a perimetrului, deținută de SC Băița SA, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei.
Conform Vast Resources, este pentru prima dată în ultimii 19 ani când ANRM autorizează o licență de asociere la o mină polimetalică.
Vast Resources și Băița SA au finalizat la finele lunii mai detaliile acordului de asociere la licența de producție. Britanicii au fost de acord să plătească o sumă inițială de 40.000 de euro pe lună pentru închirierea mai multor echipamente de minerit deținute de Băița SA, precum și în schimbul accesului la galeriile superioare săpate anterior de compania românească la mina Băița. Compania s-a angajat să achite un avans de 80.000 de euro în cadrul acordului, sub formă de garanție în favoarea Băița SA.
Totodată, Vast Resources și-a asumat obligația de a instala o a doua linie independentă de alimentare cu electricitate la cariera de la Băița Plai, pentru care estimează costuri de aproximativ 200.000 de dolari.
Vast Resources operează în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava și are în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila. Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună, ce va înlocui actuala unitate din Iacobeni.
Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur. Compania are în vedere noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, care ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.
Totodată, compania britanică a preluat, în august, o participație indirectă de 29,41% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului (perimetrul Blueberry), situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană, în așa-numitul “patrulater aurifer” din Munții Apuseni. Perimetrul are o suprafață de 7,285 kilometri pătrați, fiind adiacent fostei mine aurifere Baia de Arieș, închisă în 2004. Potrivit Vast Resources, testele istorice în zonă au indicat prezența aurului în concentrații de până la 22,4 g/tona de minereu.