Aproape 36% din populația României este expusă riscului de sărăcie și excluziune socială, țara fiind a doua după Bulgaria în funcție de acest procent, potrivit unui raport publicat de Eurostat, pe baza datelor din 2017. Perspectivele în domeniul de asistență socială și de sănătate vor fi anunțate la Profit Health.forum, eveniment care va fi deschis de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și care va reuni principalii jucători în domeniu.
Detalii despre eveniment pot fi aflate AICI
Procentul persoanelor expuse riscului de sărăcie și excludere socială în România este, totuși, în scădere față de 2016, când se situa la aproape 39%.
România este, totodată, țara din UE cu a doua mare scădere a populației expuse riscului de sărăcie și excluziune socială în perioada 2008-2017, în urma Poloniei. Astfel, ponderea românilor expuși la acest risc a scăzut cu 8,5 puncte procentuale, de la 44,2% la 35,7%, în perioada menționată. În Polonia, procentul a scăzut cu 11 puncte procentuale, la 19,5%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește copiii expuși la risc, România se află în continuare pe primul loc, cu 41,7% dintre persoanele cu vârsta sub 18 ani expuse riscurilor menționate. Procentul este în scădere de la 49,2% în 2016.
Anul trecut, Bulgaria a rămas țara europeană cu cele mai multe persoane afectate de riscul de sărăcie și excluziune socială, acestea având o pondere de aproape 40% în populația totală.
La polul opus, statele din UE cu cele mai reduse ponderi ale persoanelor expuse acestor riscuri au fost Danemarca, Slovenia și Franța.
La nivelul Uniunii Europene, peste 22,5% din populație era, în 2017, expusă la sărăcie și excludere socială.
În România, 23,6% din populație este expusă riscului de sărăcie după transferurile sociale (are venitul disponibil sub pragul riscului de sărăcie, calculat pe baza venitului median), iar 19,7% din populație se confruntă cu lipsuri materiale severe.