Producția ridicată de energie eoliană, de peste 2.500 MW, a făcut ca vineri în România să fie înregistrat de departe cel mai redus preț spot al energiei din Europa, de 36,19 euro/MWh, cu 7 euro sub celelalte prețuri, inclusiv cele din Germania, cunoscută pentru prețurile reduse ca urmare capacităților ridicate de producție de energie pe bază de vânt.
Cel de-al doilea cel mai redus preț din Europa este înregistrat în Germania, de 43,58 euro/MW, cu 7,41 euro/MWh mai scump decât cel pentru energia cu livrare în ziua de vineri în România.
Pe piețele cu care OPCOM este cuplat, cele din Slovacia, Cehia și Ungaria, prețul era cu 1 eurocent peste cel din Germania și 7,42 euro peste cel din România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Turbinele eoliene au mers la turație maximă începând de joi la prânz, producând și peste 2.800 MW, în condițiile în care capacitatea totală instalată este de 3.000 MW.
Drept urmare, în această perioadă, vântul este principala sursă de energie din România, responsabil pentru aproape o treime din producția totală.
În aceste condiții prielnice, România a părăsit poziția de importator net, pe care o deține de câteva luni și a exporta chiar și 1.200 MW, pe anumite intervale orare.
România dispune, oficial, de capacități de producere a energiei electrice cu o putere instalată totală de 20.537 de MW, susține Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), însă instituția se află într-un proces de analiză pentru a stabili care dintre centrale mai sunt funcționale. În practică însă, producția maximă se ridică de-abia la jumătate din capacitatea instalată.
La finalul lunii februarie a anului trecut a fost înregistrată cea mai mare producție de electricitate din istorie, de 11.336 MW, cu 41 MW peste fostul record, realizat pe 20 decembrie 2016, de 11.295 MW.
În acest an, în luna septembrie, a fost înregistrat un record negativ, de această dată, producția atingând cel mai redus nivel din istoria modernă: a fost pentru prima dată când nivelul acesteia a scăzut sub 4.200 MW. Pe 20 septembrie, la ora 01:57, potrivit datelor Transelectrica, nivelul producției din România era de doar 4.186 MW.
De altfel, începând cu luna iulie, România a devenit importator net de energie electrică.