Ministerul Finanțelor Publice a emis obligațiuni pe 12 ani și titluri de stat pe un an prin care a atras circa 449 de milioane de lei la un randament în creștere.
Emisiunea scadentă în septembrie 2031 a atras oferte de circa 353 de milioane de lei, la un prospect de 200 de milioane de lei. Ministerul a împrumutat circa 249 de milioane de lei la un randament mediu de 4,69%. Această serie de obligațiuni a mai fost redeschisă în octombrie și septembrie, dar fără succes, Finanțele respingând atunci toate ofertele. În august a împrumutat 400 de milioane de lei la un randament de 4,27%, mai mic decât cel curent.
Titlurile de stat au primit oferte de 410 milioane de lei de la bănci, dar MFP s-a limitat la o valoare de prospect de 200 de milioane de lei, în condițiile în care randamentul de 3,26% este în creștere față de cel de 3,13% plătit în urmă cu o lună pentru un împrumut pe un an. În septembrie și august, titlurile de stat au fost emise cu randamente de 3,1, respectiv 3,02%.
CITEȘTE ȘI FOTO Plata cu cardul la piață - posibilă și în BucureștiDe altfel, randamentele obligațiunilor din piața secundară sunt în creștere constantă în ultimele două săptămâni, mai ales pe scadențele mai lungi. Mișcarea vine după schimbarea Guvernului PSD cu unul al PNL, în condițiile în care Executivul Orban a anunțat că nu se va încadra în ținta de deficit în acest an, ca urmare a situației create deja de precedentul Cabinet Dăncilă.
Necesarul de finanțare pentru acest an ar putea depăși 85 de miliarde de lei, față de cel planificat anterior de 72,6 miliarde de lei, ca urmare a deficitului mai ridicat, astfel că Finanțele trebuie să împrumute mai mulți bani la costuri mai mari, în cazul în care nu vrea să intre în bufferul disponibil la Trezorerie – buffer care e în valută și ar genera presiune suplimentară pe cursul de schimb dacă ar fi convertit în lei și cheltuit.
Pe de altă parte, creșterea dobânzilor pentru datoria publică e de mai mică amploare decât cea generată de anunțarea Ordonanței 114/2018 de la finele anului trecut și mult mai redusă decât cea din toamna lui 2017, când dobânzile au trecut pe un nou palier și au continuat să urce până la un vârf atins la mijlocul lui 2018.