Tribunalul de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile, de pe lângă Banca Mondială, la care este arbitrat litigiul dintre Gabriel Resources, compania-mamă a Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, și statul român, a declarat procedura închisă, urmând să emită sentința în acest caz.
Procedura de arbitraj durează de aproape 8 ani, fiind inițiată de companie în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, după ce România a refuzat să autorizeze proiectul minier.
În conformitate cu articolul 46 din Regulamentul de arbitraj ICSID, tribunalul trebuie să emită decizia finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii. Cu toate acestea, tribunalului i se permite să ia un termen suplimentar de 60 de zile dacă nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Încheierea procedurii de către tribunalul ICSID este o evoluție binevenită și semnalează sfârșitul prezentării cazului de către părți și hotărârea tribunalului de a nu mai avea nevoie de alte informații din partea părților. Gabriel așteaptă acum primirea deciziei tribunalului", spune Dragoș Tănase, președintele și directorul executiv al Gabriel Resources.
Gabriel Resources susține că i se cuvin despăgubiri egale cu valoarea de piață a companiei la Bursa din Toronto la data de 29 iulie 2011, moment în care presupusul prejudiciu cauzat de statul român ar fi devenit efectiv, plus dobânzi, ceea ce duce totalul pretențiilor companiei față de România la aproape 4,8 miliarde dolari.
CITEȘTE ȘI Gabriel Resources a recrutat oameni-cheie pentru litigiul Roșia Montană cu România: un fost director al lui Frank Timiș, un fost șef Louis Vuitton și una din cele mai influente femei-executiv din America, soția unui notoriu "guru" de pe Wall StreetCheltuielile totale cu avocați și experți ale Gabriel Resources în procesul cu statul român se ridică la 63,96 milioane de dolari, sumă pe care reprezentanții companiei au cerut instanței să o acorde în totalitate, potrivit documentelor consultate de Profit.ro.
Reprezentanții statului român au calificat suma drept foarte mare și nejustificată în raport cu propriile costuri. Pe de altă parte, Gabriel Resources a afirmat, într-un document propriu că, în astfel de cazuri de arbitraj, tribunalele au admis că reclamanții au, în general, costuri mai ridicate, deoarece trebuie să-și demonstreze cazul.
Statul român a cheltuit de câteva ori mai puțin și cere, de asemenea, tribunalului să îi fie recunoscute și despăgubite costurile respective, în valoare de 12,72 milioane de dolari.
Gabriel Resources Ltd. Canada deține 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană. Cei mai mari acționari ai Gabriel Resources sunt fondurile de investiții Kopernik Global Investors, Tenor Capital Management, Electrum Global Holdings, Paulson&Co Inc. și The Baupost Group.