ULTIMA ORĂ FMI vede o recesiune mai moderată în România în 2020, urmată de o revenire pronunțată în 2021, dar avertizează că redresarea nu este certă. Distanțarea va fi menținută. Când va scădea transmisia coronavirusului

ULTIMA ORĂ FMI vede o recesiune mai moderată în România în 2020, urmată de o revenire pronunțată în 2021, dar avertizează că redresarea nu este certă. Distanțarea va fi menținută. Când va scădea transmisia coronavirusului

Foto: Flickr/Jernej Furman

scris 13 oct 2020

Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit ușor prognoza privind evoluția economiei României în acest an și estimează o revenire mai accelerată pentru anul viitor, în linie cu proiecțiile globale, însă avertizează că redresarea nu este certă, în condițiile în care pandemia de Covid-19 continuă să se răspândească, iar mai multe țări au anunțat deja reimpunerea parțială a restricțiilor.

Instituția financiară estimează o scădere de 4,8% a economiei românești în 2020, ușor mai mică comparativ cu un declin de 5% preconizat anterior, potrivit ediției din octombrie a raportului privind perspectivele economiei globale.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul viitor, economia ar urma să crească cu 4,6%, față de un avans de 3,9% estimat în aprilie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Planurile de împrumut ale Guvernului pentru acest an - 80,4 miliarde lei de pe piața internă și 9,3 miliarde euro de pe extern. O nouă ieșire pe extern este mai puțin probabilă și depinde de cum vin fondurile SURE de la Comisia Europeană CITEȘTE ȘI Planurile de împrumut ale Guvernului pentru acest an - 80,4 miliarde lei de pe piața internă și 9,3 miliarde euro de pe extern. O nouă ieșire pe extern este mai puțin probabilă și depinde de cum vin fondurile SURE de la Comisia Europeană

Rata șomajului ar urma să crească de la 3,9% în 2019 la 7,9% în acest an, pentru ca în 2021 să coboare la 6%. În aprilie, FMI estima o rată a șomajului de 10,1% în România în acest an. Deficitul de cont curent este estimat la 5,3% din PIB în 2020 și la 4,5% din PIB în 2021.

FMI se așteaptă acum la o recesiune mai moderată și la nivel mondial, pe fondul evoluțiilor peste estimări din trimestrul al doilea, în special în economiile avansate, precum și în contextul indicatorilor macroeconomici actuali, care arată o revenire mai puternică în al treilea trimestru.

Economia globală este estimată să scadă cu 4,4% în 2020, comparativ cu o contracție de circa 5% preconizată în iunie. În 2021, produsul intern brut global este așteptat să crească cu 5,2%, față de un avans de 5,4% anticipat anterior, o evoluție similară fiind estimată și pentru economiile din zona euro.

Fondul a revizuit în urcare puternică proiecțiile privind evoluția economiilor avansate (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Spania și SUA) în acest an, de la o contracție agregată de 8,1% la un declin de 5,8%, urmat de o creștere de 3,9% în 2021.

În cazul SUA, FMI estimează o scădere de 4,3% în 2020, mai mică cu 3,7 puncte procentuale comparativ cu declinul preconizat în iunie, în timp ce economia zonei euro este estimată să scadă cu 8,3%, față de o contracție de 10,2% anticipată anterior.

Alro, lovită de SUA cu un tarif preliminar antidumping de 84%. Exporturile românești de table din aluminiu peste Ocean au explodat în ultimii 2 ani CITEȘTE ȘI Alro, lovită de SUA cu un tarif preliminar antidumping de 84%. Exporturile românești de table din aluminiu peste Ocean au explodat în ultimii 2 ani

“După revenirea din 2021, se așteaptă ca creșterea globală să încetinească treptat până la aproximativ 3,5% pe termen mediu. Acest lucru implică doar progrese limitate în direcția atingerii traiectoriei activității economice pentru 2020–25, proiectate înainte de pandemie, atât pentru piețele avansate, cât și pentru cele emergente și în curs de dezvoltare. Este, de asemenea, un obstacol sever în ceea ce privește îmbunătățirea proiectată a nivelului mediu de viață în toate grupurile de țări”, potrivit raportului.

FMI avertizează că pandemia va inversa progresele înregistrate începând cu anii 1990 în reducerea sărăciei globale și va crește inegalitatea, aproximativ 90 milioane de oameni riscând să înregistreze venituri sub pragul de 1,90 dolari/zi în acest an, prag considerat un indicator al sărăciei extreme.

“În plus, închiderea școlilor în timpul pandemiei reprezintă o nouă provocare semnificativă, care ar putea împiedica în mod sever acumularea de capital uman”, arată instituția.

FMI estimează că măsurile de distanțare socială vor fi menținute și în prima parte a anului 2021, urmând să fie ridicate gradual în timp, pe măsură ce acoperirea potențialelor vaccinuri se extinde și terapiile se îmbunătățesc. Instituția se așteaptă ca transmisia coronavirusului să scadă semnficativ peste tot în lume până la finele anului 2022.

“Economia globală urcă din adâncurile în care căzuse în timpul Marelui Blocaj din aprilie. Însă, în condițiile în care pandemia de Covid-19 continuă să se răspândească, multe țări au încetinit redeschiderea [economiilor], iar unele reimpun blocaje parțiale pentru a proteja populațiile susceptibile. În timp ce redresarea în China a fost mai rapidă decât se aștepta, ascensiunea îndelungată a economiei mondiale spre nivelurile de activitate pre-pandemice rămâne predispusă la întârzieri”, se arată în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economia romaniei
pandemie
coronavirus
recesiune
estimari pib
world economic outlook