ULTIMA ORĂ FMI reduce puternic prognoza de creștere pentru economia României. Ce se va întâmpla în Rusia și Ucraina

ULTIMA ORĂ FMI reduce puternic prognoza de creștere pentru economia României. Ce se va întâmpla în Rusia și Ucraina
scris 19 apr 2022

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit puternic în scădere prognoza privind creșterea economiei României în acest an, în condițiile în care se așteaptă ca războiul din Ucraina să afecteze semnificativ economiile europene, în special statele emergente și în curs de dezvoltare.

Economia românească este așteptată să crească cu 2,2% în 2022, mult sub avansul de 4,8% estimat în octombrie, potrivit ultimului raport FMI privind perspectivele economiei globale, analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Noile proiecții sunt însă ușor mai optimiste comparativ cu cele ale Băncii Mondiale, care și-a redus recent estimarea de creștere pentru economia României, de la 4,4% la 1,9%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

În 2023, economia României este așteptată să crească cu 3,4%.

La nivel european, FMI preconizează un avans economic de 1,1% în acest an, față de o creștere de 4,1% estimată în octombrie. Economiile avansate sunt așteptate să crească cu 3%, în timp ce blocul țărilor emergente și în curs de dezvoltare, printre care România, Turcia, Polonia, Ungaria, Ucraina și Rusia, ar urma să înregistreze o contracție de 2,9%, comparativ cu o creștere de 3,6% prognozată anterior.

Economia Rusiei este estimată să scadă cu 8,5%, iar produsul intern brut al Ucrainei este așteptat să se contracte cu 35%.

FMI și-a redus estimarea de creștere și pentru economia mondială, de la 4,4% la 3,6%, pe fondul războiului din Ucraina și al restricțiilor frecvente introduse de autoritățile chineze pentru limitarea răspândirii coronavirusului, care amenință să afecteze lanțurile de aprovizionare la nivel global.

Fondul notează că perspectivele economice globale s-au înrăutățit semnificativ, în contextul “crizei umanitare tragice din Europa de Est” în urma invaziei din Ucraina, precum și al sancțiunilor menite să preseze Rusia să pună capăt ostilităților.

Criza a survenit “în timp ce economia mondială se afla pe o cale de redresare, dar încă nu își revenise pe deplin în urma pandemiei Covid-19, existând o divergență semnificativă între redresarea economică a economiilor avansate și cea a economiilor de piață emergente și în curs de dezvoltare. Pe lângă război, blocajele frecvente și tot mai extinse din China - inclusiv în centrele cheie de producție - au încetinit, de asemenea, activitatea în această țară și ar putea provoca noi blocaje în lanțurile de aprovizionare globale. Presiunile mai mari, mai extinse și mai persistente asupra prețurilor au condus, de asemenea, la o înăsprire a politicii monetare în multe țări”, se arată în raportul citat.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

FMI estimează o inflație medie de 12,6% în Europa în acest an, comparativ cu o rată medie de 4,9% în 2021.

În România, inflația medie este preconizată să accelereze de la 5% la 9,3%. Rata anuală a inflației ar urma, totuși, să coboare la 7,6% în decembrie 2022, de la 8,2% la finele anului trecut, pentru ca în decembrie 2023 să ajungă la 3,4%.

Deficitul de cont curent este așteptat să rămână în jurul a 7% din PIB în 2022 și să se reducă ușor în 2023, la 6,5% din PIB.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
weo
world economic outlook
economia romaniei
crestere pib
razboi ucraina
invazie
economia globala
deficit cont curent
inflatie