ULTIMA ORĂ: Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE și cere plata unei amenzi de circa 43.000 euro pe zi

ULTIMA ORĂ: Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE și cere plata unei amenzi de circa 43.000 euro pe zi
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 dec 2017

Comisia Europeană a decis să trimită România și alte trei state europene în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, solicitând impunerea unei sancțiuni financiare împotriva României de peste 42.000 euro pe zi.

CITEȘTE ȘI Reduceri de sfârșit de an de până la 40% la dealerul BMW Auto Cobălcescu
Urmărește-ne și pe Google News

România, Bulgaria, Luxemburg și Spania au fost trimise în fața Curții de Justiție a UE din cauză că nu au notificat la timp transpunerea integrală în legislația națională a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă.

Directiva UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor a fost adoptată la data de 4 februarie 2014, iar termenul de transpunere a directivei în dreptul intern era 10 aprilie 2016.

Semnătura electronică devine un standard de business accesibil CITEȘTE ȘI Semnătura electronică devine un standard de business accesibil

În mai 2016 au fost declanșate proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către cele patru țări. Până în prezent, aceste state membre nu au notificat Comisiei adoptarea măsurilor necesare pentru transpunerea directivei în dreptul național, arată Comisia întrun comunicat.

Comisia solicită Curții să impună Bulgariei și Luxmburgului amenzi de 19.121,60 euro, respectiv 12.920 euro pe zi. În cazul României și Spaniei, sancțiunile solicitate de executivul UE se ridică la 42.377,60 euro și, respectiv 123.928,64 euro.

În mai 2016, într-un caz separat de neîndeplinire a obligațiilor de către România, Comisia a decis, de asemenea, să trimită o scrisoare de punere în întârziere cu privire la implementarea sistemului de gestiune colectivă obligatorie a operelor muzicale.

Comisia consideră că dreptul român nu respectă dispozițiile directivei în ceea ce privește armonizarea anumitor aspecte referitoare la drepturile de autor și la drepturile conexe în cadrul societății informaționale și al Directivei privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor (Collective Rights Management – CRM).

Directiva privind CRM vizează îmbunătățirea modului în care sunt gestionate toate organizațiile de gestiune colectivă, prin stabilirea unor standarde comune de guvernanță, transparență și gestiune financiară. Aceasta stabilește, de asemenea, standarde comune pentru acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale în cazul unor utilizări online pe piața internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
drepturi autor
transpunere directiva
curtea europeana de justiitie
amenda
sanctiune