Din Londra, Puiu Popoviciu se blindează cu consultanți pentru perspectiva de a-i fi confiscat la tribunal terenul din Băneasa pe care și-a ridicat imperiul imobiliar și de retail

Din Londra, Puiu Popoviciu se blindează cu consultanți pentru perspectiva de a-i fi confiscat la tribunal terenul din Băneasa pe care și-a ridicat imperiul imobiliar și de retail
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 dec 2017

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv în august anul acesta la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și aflat în prezent la Londra, ia în calcul pierderea de către firma Băneasa Investments, pe care o controlează indirect, a terenului pus ca aport la capitalul companiei de către Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și pe care au fost construite mall-ul Băneasa, un ansamblu rezidențial și alte spații comerciale și imobiliare, dar și sediul Ambasadei SUA, în procesul civil de recuperare a prejudiciilor din dosarul în care a fost condamnat Popoviciu.

Astfel, Băneasa Investments are în vedere "angajarea unor servicii în vederea elaborării unor documente de lucru în materie fiscală, financiar-contabilă, juridică, economică etc, având ca obiect identificarea unor recomandări și măsuri necesar a fi adoptate de societate în eventualitatea pierderii dreptului de proprietate asupra terenului aportat de acționarul Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, ca urmare a soluționării procesului ce face obiectul dosarului nr. 4445/2/2016 aflat pe rolul Curții de Apel București", potrivit unui document al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

În dosarul respectiv este judecată latura civilă a procesului în urma căruia Popoviciu a fost condamnat definitiv, în 2 august, la șapte ani de închisoare cu acuzația de complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-ar fi produs prejudicii estimate la peste 335 de milioane de lei statului și la aproape 620 de milioane de lei USAMV.

Corespondență din Bruxelles: Comisia Europeană vrea să creeze Fondul Monetar European (EMF) CITEȘTE ȘI Corespondență din Bruxelles: Comisia Europeană vrea să creeze Fondul Monetar European (EMF)

Următorul termen de judecată în dosar a fost stabilit pentru 13 decembrie. Lui Popoviciu i s-a refuzat în octombrie, de către instanță, solicitarea de recuzare din complet a judecătorului  Ion-Tudoran Corneliu Bogdan. Părți civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice și USAMV, dar și Băneasa Investments SA însăși și alte două firme din grupul lui Popoviciu, Băneasa Business And Technology Park SA și Băneasa Rezidențial SA.

Latura civilă a speței a fost disjunsă de instanță de cea penală cu motivarea că "din terenul ce a format obiectul infracțiunilor s-au operat două dezmembrăminte, prin cele două donații făcute către Primăria Generală a Municipiului București, prin faptul că pe terenul în cauză s-au edificat construcții de spații comerciale care au fost ulterior închiriate, subînchiriate, oferite spre folosință, că există numeroase persoane fizice și juridice care au drepturi legale de folosință, de închiriere și chiar de proprietate, că pe terenul în speță există locuințe, apartamente, garsoniere care au fost vândute către persoane care au drepturi subsecvente de proprietate și asupra cotei indivize din teren, că pe terenul în cauză se află o reprezentanță a unui stat străin – Ambasada Statelor Unite ale Americii", Curtea apreciind că "rezolvarea acestor probleme ar duce la depășirea termenului rezonabil de soluționare a acțiunii penale".  

Printre proiectele lui Popoviciu care ar urma să fie derulate prin firma Băneasa Investments SA în perioada următoare se numără, cum a anunțat Profit.ro, și un "plan de investiții și măsuri pentru reabilitarea și valorificarea complexului comercial BIG Berceni, în vederea măririi potențialului comercial al acestuia".

Guvernul plafonează amenzile pentru șoferi CITEȘTE ȘI Guvernul plafonează amenzile pentru șoferi

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luna trecută ca neîntemeiată contestația depusă de Puiu Popoviciu la decizia de condamnare la șapte ani de închisoare.

El a fost reținut la Londra în 14 august, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliția londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către polițiștii români, după ce aceștia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brățară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secția de poliție din Londra.

În 17 august, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că magistrații Curții de Apel București au trimis autorităților judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea au fost sesizate și vor decide în consecință.

Miliardarul ceh Andrej Babis, desemnat de președinte șef al noului executiv de la Praga CITEȘTE ȘI Miliardarul ceh Andrej Babis, desemnat de președinte șef al noului executiv de la Praga

Ministrul Justiției spunea că trebuie privit prudență gestul lui Popoviciu de a se pune la dispoziția autorităților judiciare londoneze și că trebuie văzut care este scopul.

"Dacă scopul ar fi fost acela de a fi predat autorităților judiciare române, el putea putea urca în avion să vină acasă sau putea merge la Ambasada României să se pună la dispoziția autorităților judiciare române și să intre sub puterea mandatului de arestare. Acum știm că nu a făcut asta și am văzut că scopul era acela de a rămâne sub protecția autorităților judiciare engleze. Sigur, Anglia e țară membră a Uniunii Europene, avem decizia cadru, avem legea 302 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală și aici devin incidente prevederile privind punerea în aplicare a mandatului european de arestare", afirma Tudorel Toader.

Puiu Popoviciu este reprezentat, printre alții, și de Louis Freeh, fost șef al FBI, care în 9 august a transmis un comunicat de presă în care se declara "profund dezamăgit" de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentința nu este susținută nici de fapte și nici de legislație.

viewscnt
Afla mai multe despre
puiu popoviciu
baneasa investments sa; complexul baneasa
mall baneasa
dosarul ferma baneasa
puiu popoviciu baneasa agronomie
puiu popoviciu londra
ambasada statelor unite
dna
coruptie
prejudiciu