ULTIMA ORĂ ActiveWatch iese din proiectul platformei care va scana surse ale propagandei ruse în online și își explică “eroarea de judecată și de strategie"

ULTIMA ORĂ ActiveWatch iese din proiectul platformei care va scana surse ale propagandei ruse în online și își explică “eroarea de judecată și de strategie"
scris 11 mar 2022

“Pentru că am evaluat greșit această posibilă colaborare și pentru că observăm că, în acest moment, participarea noastră nu ar face decât să amplifice neîncrederea la nivelul societății, vom înceta orice comunicare cu entitățile implicate în această platformă”, a anunțat organizația ActiveWatch.

Profit.ro a dezvăluit astăzi că un grup de lucru coagulat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă  în contextul conflictului din Ucraina. Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis, să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, ora 12.00, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”.  Pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Statul face o platformă care va scana dezinformări în online. Cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuși CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul face o platformă care va scana dezinformări în online. Cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuși

În mesajul transmis comunicatorilor din ministere, biroul de presă al Guvernului arată că: “Global Focus, Active Watch, Media Wise și alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare corectă a cetățenilor, monitorizare și analiză media, împreună cu CNA, au fost coagulate de către DSU într-un grup de lucru privind identificarea de “fake news” și surse de dezinformare în contextul situației din Ucraina, cu motoare de căutare, indexare pe mașini virtuale si algoritmi de realitate virtuală si inteligență artificială. La inițiativa DSU s-a alăturat și Guvernul României.” CNA a transmis astăzi că nu a avut nicio implicare instituțională în proiect.

În urma reacțiilor negative apărute astăzi, Active Watch a decis să înceteze orice colaborare în proiect. Mesajul integral al organizației, în care prezintă cronologia implicării și eroarea de judecată și strategie care a generat-o:

“ActiveWatch nu a susținut și nu va susține CENZURA guvernamentală
Cronologie:
Vineri, 4 martie 2022: Active Watch a participat la o întâlnire preliminară pentru a sonda posibilitatea de afiliere într-un mecanism de cooperare între membri ai societății civile și din aparatul guvernamental, cu scopul clar asumat de toți participanții că acest instrument va sprijini comunicarea corectă și transparentă a autortăților în contextul invaziei din Ucraina. ActiveWatch a luat decizia să participe tocmai pentru a evalua în ce măsură pot fi evitate erorile de comunicare dinspre autorități spre cetățeni din timpul pandemiei.
Sâmbătă, 5 martie 2022: În urma unei discuții interne, decidem să nu ne asociem instituțional, dar să oferim expertiză, în regim de voluntariat, astfel încât să observăm dacă acest grup va lua decizii care afectează libertatea de expresie sau care afectează interesul public și accesul la informații corecte și complete pentru public.
În intervalul 7-9 martie, au loc discuții de organizare și de design metodologic. Nu este nimic bătut în cuie, nu este nimic definitivat, sunt doar discuții preliminare. Întregul mecanism este informal și în faza de organizare, definire a rolurilor, competențelor și valorilor.

Întreaga comunicare și interacțiune la nivelul acestui task force în stadiu embrionar este construită în jurul afirmări clare a faptului că ONG-urile NU lucrează pentru Guvern, ci vor încerca să ajute, unde pot, cu identificarea acelor subiecte care pot fi distorsionate în spațiul public și unde autoritățile au OBLIGAȚIA să comunice prompt și transparent, astfel încât să nu repete greșelile din perioada pandemiei.

EXPLICAȚIA Guvernului la platforma care va trata ca suspect de propagandă rusă pe cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența, anunțată de Profit.ro CITEȘTE ȘI EXPLICAȚIA Guvernului la platforma care va trata ca suspect de propagandă rusă pe cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența, anunțată de Profit.ro

Motivația ActiveWatch de a participa la o astfel de inițiativă:

Am încercat în mod autentic și dezinteresat să arătăm actorilor guvernamentali că avem comoetențe și o viziune mult mai democratică asupra spațiului public. Am presupus că, din poziția de observatori, putem preveni eventuale derapaje ăn comunicarea instituțiilor statului și că le putem împinge să comunice profesionist, empatic și transparent cu mass media și publicul larg.

Am decis precaut să nu respingem din start o astfel de colaborare, astfel încât să demonstrăm buna-credință și să ne reafirmăm atașamentul față de misiunea și valorile noastre: din 1994 milităm pentru comunicare liberă în interes public.

Eroarea noastră de judecată și de strategie:
Deși avem încredere în competențele și buna-credință a partenerilor din ONG-uri care au fost dispuși să contribuie la dezvoltaea acestui mecanism, cu accent pe îmbunătățirea cmunicării și nu pe suprimarea ei, am subestimat impactul negativ pe care această platformă (neoficială, neinformatizată și nedefinitivată) l-ar putea avea asupra percepției publice, mai ales în acest context tulbure. Am ales să ne concentrăm pe ce putem și știm să facem într-o manieră pozitivă și am mizat pe principiul colaborării loiale între ONG-uri și autorități. Din punctul nostru de vedere, mesajul ONG-urilor a fost tot timpul evidențiat și ferm: scopul acestui demers este de a ajuta publicul să ia decizii informate și să nu pice pradă camoaniilor de dezinformare coordonate de diferiți actori din societate.

Decizia ActiveWatch:
Pentru că am evaluat greșit această POSIBILĂ colaborare și pentru că observăm că, în acest moment, participarea noastră nu ar face decât să amplifice neîncrederea la nivelul societății, vom înceta orice comunicare cu entitățile implicate în această platformă. Vom colabora și comunica doar în contexte formale, deschise mass-media și publicului larg.

Vom continua activitatea de monitorizare a activității Guvernului și a altor actori instituționali sau politici care influențează negativ libertatea de exprimare și accesul la informații de interes public”.

viewscnt
Afla mai multe despre
activewatch
propaganda usa
ucraina