Turiștii străini cazați în România în primul semestru au cheltuit în total 2,76 miliarde lei (circa 615 milioane euro), ceea ce înseamnă în medie 2.527 de lei de persoană la un număr de 1,09 milioane de turiști, din care cei mai mulți au venit pentru afaceri, conferințe sau cursuri, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
Turiștii veniți pentru afaceri sau conferințe au reprezentat 59% din total în prima jumătate a acestui an.
În luna martie, Profit.ro a prezentat un document oficial din care rezulta că România devine tot mai mult o destinație pentru călătorii de afaceri, în schimb atragerea de turiști în scop personal suferă tot mai mult, ceea ce denotă o segmentare a acestui tip de afacere.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mutare în turism. Sorin Văduvoiu intră în managementul Business Travel TurismAcum, datele relevă că aceste călătorii în scop particular, în care sunt incluse vacanțele, sesiunile de cumpărături, evenimente culturale și sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor și rudelor sau doar tranzit, au reprezentat 41% din numărul total de turiști străini, din care vacanțele au avut o pondere de 59,6%, arată news.ro.
Jumătate din cheltuielile pentru afaceri (51,8%) au fost repartizate pentru cazare, 94,4% dintre turiști preferând mic dejunul inclus.
Turiștii au mai lăsat 16,3% din banii cheltuiți în restaurante și baruri, iar 12,6% au fost pentru cumpărături.
Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, peste o treime - 37,2% - au fost pentru alimente și băuturi, iar aproape o treime, pentru cadouri și suveniruri.
Turștii străini veniți cu afaceri au dat 56,5% din banii pe transport către închirierea de autoturisme, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 22,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Peste jumătate - 52% - dintre turiștii străini veniți în România și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 29,4%, pe cont propriu.
Totodată, trei sferturi dintre aceștia au călătorit cu avionul, în timp ce 13,7% au venit cu autoturismele proprii, mai arată statisticile oficiale.