TAROM crede că poate opri restructurarea de personal. "Am făcut sacrificii."

TAROM crede că poate opri restructurarea de personal. "Am făcut sacrificii."
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2022

Procesul de restructurare de personal la TAROM se va închide probabil în maximum două săptămâni, a anunțat directorul general al companiei, Mihăiță Ursu.

Potrivit acestuia, o altă componentă a fost înnoirea flotei, însă cea mai importantă componentă a fost optimizarea comercială și optimizarea tuturor costurilor din acea perioadă, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

„Cea mai importantă componentă este optimizarea comercială și optimizarea tuturor costurilor pe care compania le-a avut în acea perioadă. Una dintre principalele măsuri în acea perioadă dificilă a fost introducerea întregului personal din companie în acel program de șomaj tehnic și, prin rotație, am asigurat funcționalitatea ei, adică au fost păstrate elementele de conducere care puteau doar să asigure continuitatea și personalul adiacent prin rotație intra în șomaj tehnic. Ca exemplu, în ianuarie 2021, 431 dintre salariații noștri erau în șomaj tehnic și au generat o economie la salarii de 850.000 de lei în luna respectivă. Extrapolând, sumele la final au fost mult mai mari și a rezultat o reducere de cheltuieli.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

O altă măsură implementată la nivelul companiei a fost reducerea programului de lucru de la cinci zile lucrătoare la patru, conform Codului Muncii, ceea ce a permis, practic, o reducere de 20% a salariilor, „cu consecințele și nemulțumirile de rigoare la vremea respectivă”.

„Până la urmă am reușit să convingem angajații că este benefic pentru companie, dacă vrem să o salvăm, să începem să facem și sacrificii. Tot ca exemplu, în aprilie 2021, un număr de 752 de angajați erau în acest program incluși, generând o reducere a cheltuielilor salariale cu 1,1 milioane (de lei – n. r.). Deci, prin cele două măsuri, undeva în jur de două milioane de lei, deci aproximativ 500.000 de euro pe lună, reduceri de cheltuieli”, a susținut șeful TAROM.

Concomitent cu aceste măsuri a fost inițiat și un program de plecări voluntare.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA

„Am avut trei etape. În aceste etape au plecat aproximativ 230 de angajați. Beneficiul acestei măsuri a fost că am încercat să diminuăm riscurile adiacente ale unor procese și eventuale litigii cu angajații. Ne așteptăm acum, la finalul acestei restructurări, să avem niște litigii, să fim contestați în instanță. Suntem deja contestați în instanță cu șanse minime să fie anulată cumva procedura de vreo instanță din România”, a explicat Mihăiță Ursu.

Directorul general al companiei a precizat că TAROM a fost nevoită să identifice, în plină pandemie, o nouă linie de business, care să aducă venituri, respectiv cursele charter.

„TAROM, fiind o companie de curse regulate, de linie, intrase într-o rutină. Se zbura doar pe curse regulate, ceea ce știa să facă de 65 de ani, nu era nicio problemă, făcea bine. A trebuit să identificăm o altă sursă de venit și una dintre principalele surse de venit pe care le-am identificat a fost reinventarea acestor curse de tip charter. Am avut discuții cu tur-operatorii din România, am încheiat niște contracte și așa a rezultat un business de succes în perioada aceea și ne-a asigurat supraviețuirea: zborurile de tip charter. Am zburat aproape zilnic de pe toate aeroporturile din România cu ajutorul colegilor noștri din țară. Am zburat Egipt zilnic – Hurghada, Sharm El Sheikh, Luxor etc. și destinații exotice. Am început în decembrie 2020 primele zboruri către Maldive, Insulele Capului Verde, Madeira, Tenerife și multe alte destinații. În Mombasa Kenya am fost prima companie și prima țară care a trimis turiști după relaxarea restricțiilor”, a arătat Ursu.

Ministrul Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat  recent, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că își dorește să păsteze compania aeriană națională TAROM, dar pentru a face acest lucru trebuie să fie pus în aplicare planul de restructurare, discutat și cu Comisia Europeană, care prevede restructurarea. Despre concedierile din companie, ministrul a spus că el știe că o companie de mărimea TAROM trebuie să aibă doar 600-700 de angajați și 90% dintre aceștia trebuie să fie personal navigant. Despre situația de la TAROM, el a afirmat că a avut dublu salariați, iar acum a ajuns la aproximativ 1.000 de salariați, doar jumătate fiind personal navigant.

În 2020, conform celor mai recente date publice disponibile, TAROM a avut pierderi de 439,8 milioane de lei, comparativ cu 169,6 milioane de lei în 2019, și afaceri de 355,3 milioane de lei, de la 1,35 miliarde de lei în 2019.  Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007.

Recent, angajații TAROM au ieșit să protesteze, cerând salarii mai mari cu 35%, deși compania de stat este pe pierdere de 11 ani consecutivi

TAROM este controlată de stat, prin Ministerul Transporturilor. Potrivit unei analize din cadrul companiei, astăzi, raportul este 1 șef la 11 angajați.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

”Eu îmi doresc să păstrăm TAROM-ul, dar pentru a face acest lucru trebuie să fie pus în aplicare acest plan de restructurare pe care și l-au asumat înainte de a fi ministru, transmis Comisiei Europene”, a spus ministrul, arătând că cei de la Comisia Europeană au mai trimis o serie de întrebări la începutul săptămânii, la care s-au trimis deja răspunsurile.

În privința planului de restructurare, Sorin Grindeanu a spus că ”altă soluție nu există”, iar soluția dă posibilitatea, deși nu e sigur, de a salva această companie. ”Dacă nu o aplicăm, finalul este cel al Alitalia. Eu cred că e bine să spunem adevărul”, a mai precizat Grindeanu.

În privința concedierilor în cadrul companiei, Sorin Grindeanu a precizat că știe exact cam cât trebuie să aibă o companie de mărimea TAROM, el menționând că a început această restructurare de personal, dar nu e singura componentă, să dai oameni afară, ci trebuie să să eficientizeze rute și să umble și la cheltuieli.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

”O companie de mărimea TAROM trebuie să aibă 600 sau 700 de angajați și 90% și ceva trebuie să fie personal navigant. Au avut dublu, când am preluat mandatul, pe la 1.300, acum sunt să zicem la 1.000, un pic peste”, a mai explicat Grindeanu, adăugând că doar jumătate este personal navigant.

Ministrul Transporturilor a mai arătat că restructurarea este singura variantă de a salva compania.

”Nu am niciun fel de ezitare de a urma acest drum pentru că este singura șansă”, a mai spus ministrul.

În vara anului trecut, TAROM a anunțat că declanșează procedurile de restructurare a personalului, care afectează un număr de 241 de posturi din structura curentă. Astfel,  fost declanșată concedierea colectivă a o parte dintre angajați.

TAROM a stabilit ca 65% dintre angajați să intre în șomaj tehnic de la 1 aprilie 2021.

În fiecare departament trebuie să rămână doar 35% din personal.

Planul de restructurare al Tarom, trimis Comisiei Europene ulterior primirii ajutorului de salvare, prevede disponibilizarea a 700 dintre cei aproape 1.500 de angajați, închiderea a 11 agenții externe, restructurarea urmând să se deruleze în următorii doi ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarom
grindeanu