Un raport al MFP privind creanțele României la 31 decembrie 2021 provenite din activitatea de export, cooperare economică internațională și alte acțiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989 arată că la data de 31 decembrie 2021 România recuperase mai puțin de 54 de milioane de dolari.
Potrivit raportului aflat pe ordinea de zi a ședinței Guvernului, creanțele României provenite din operațiunile de export, cooperare economică internațională și alte acțiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989 erau de 549.059.447,02 dolari SUA pe relația devize convertibile și de 1.624.509.933,94 ruble transferabile pe relația ruble transferabile și alte sume în diverse valute, scrie Adevarul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acțiunile în urma cărora au rezultat sumele menționate s-au desfășurat în baza unor acorduri comerciale și guvernamentale de credit pe termen mediu și lung, încheiate de statul român cu alte state, în principal din Africa, Asia și America Latină înainte de 31 decembrie 1989.
- 307,75 milioane dolari SUA (56,05%) reprezintă creanțe soluționate și reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental, aprobate prin Hotărâri ale Guvernului și care se află în diferite stadii de încasare (Irak, R.D. Congo, R.P.D. Coreeană, Guineea, Mozambic);
- 241,3 milioane USD (43,95%) reprezintă creanțe care nu au fost soluționate până în prezent (Sudan, Libia, Nigeria, R. Centrafricană, Somalia și Tanzania).
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare„În perioada ianuarie – decembrie 2021 s-au încasat în contul creanțelor României 53,7 milioane USD”, se arată în document.
Pe relația ruble transferabile, România se lovește de refuzul categoric al autorităților cubaneze, țară care deține 100% din creanțele României în ruble transferabile, de a accepta începerea negocierilor pentru convenirea coeficientului de conversie rublă transferabilă/dolar SUA și pentru stabilirea unor modalități de rambursare a obligațiilor sale valutare.