Statul vorbește de predictibilitate, dar România este al 3-lea an consecutiv lider regional la modificări legislative care afectează businessul

Statul vorbește de predictibilitate, dar România este al 3-lea an consecutiv lider regional la modificări legislative care afectează businessul
scris 18 nov 2016

România este pentru al treilea an consecutiv lider regional la numărul de modificări legislative, cu peste un sfert (299 legi) din totalul de 1098 legi adoptate între 1 august 2015 – 1 august 2016 în șase țări din Europa Centrală și de Est, cele mai afectate sectoare fiind cel financiar și cel al serviciilor.

Clasamentul rămâne neschimbat față de anul trecut, cu Polonia (227 de legi) pe locul al doilea, urmată de Ungaria (186 de legi).

Urmărește-ne și pe Google News

Aproape jumătate (483) dintre cele 1.098 de legi adoptate au un impact direct asupra afacerilor, în timp ce mai mult de o treime afectează mediul de afaceri în general (37%). Dintre modificările legislative specifice anumitor sectoare, cel mai mare număr de legi adoptate vizează sectorul financiar (17%), pe cel al serviciilor (12%) și agricultura (11%).

Sectoarele mai puțin afectate au fost IT&C, industria și sectorul energetic. 

Trei sferturi dintre modificările legislative legate de mediul de afaceri (75%) au fost inițiate de Guvern, în timp ce numai un sfert (24%) au fost inițiate de parlamentari. Anul acesta, cei mai productivi parlamentari au fost cei din Polonia (43%), România (27%), Bulgaria (25%) și Ungaria (22%). Numărul proiectelor legislative ale parlamentarilor români a crescut pentru al doilea an consecutiv. Ca și în Polonia, motivul principal al creșterii a fost apropiata încheiere a mandatului actualului Parlament. De asemenea, în România, potrivit noii legi electorale, numărul parlamentarilor va fi mai redus în următorul legislativ, ceea ce i-a determinat pe aleșii actuali să își intensifice activitatea legislativă pentru a-și asigura locuri eligibile pe lista electorală a partidelor pentru care candidează, arată raportul Grayling AcTrend 2016, elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group.

20% din cifra de afaceri la nivel național este conectată cu firme din \ CITEȘTE ȘI 20% din cifra de afaceri la nivel național este conectată cu firme din "paradisuri fiscale", tot mai multe persoane angajate pe offshore

Dintre legile cu impact direct asupra afacerilor, 18,8% au fost adoptate prin procedură extraordinară. Ca și în anul 2015, aceasta a fost cea mai comună procedură,  mai ales în România, unde peste jumătate (52%) dintre inițiativele legislative au fost adoptate de Guvern prin intermediul ordonanțelor de urgență. O situație complet diferită s-a înregistrat în Slovacia și în Cehia, unde anul acesta toate legile au fost adoptate prin procedura standard.

Aproape jumătate dintre legile adoptate au atras o atenție semnificativă din partea mass media, reflectarea acestora în presă fiind cu 15% mai mare față de anul trecut. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Slovacia (39%) și România (20%). În România, ultimul an de mandat al actualului legislativ a adus modificări legislative importante, cu impact semnificativ pentru societate și mediul de afaceri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
legi
modificari
business
firme
companii
taxe