Pe culoarele Parlamentului, ale Autorității de Supraveghere Financiară, dar și în birourile șefilor celor două partide de guvernământ au reînceput discuțiile pentru schimbarea președintelui ASF și despre numirea unui vicepreședinte responsabil de asigurări. Cei doi vor avea de gestionat unul dintre cele mai dificile momente din istoria asigurărilor în România. Un raport recent publicat de Comisia Europeană arată că demiterea lui Negrițoiu înainte de expirarea mandatului ar fi interpretată ca o presiune politică pentru limitarea independenței ASF.
PSD și ALDE, cele două partide care împreună formează majoritatea parlamentară, au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește funcțiile de președinte și vicepreședinte la Autoritatea de Supraveghere Financiară, au declarat, pentru Profit.ro, mai multe surse din mediile politic și financiar.
Mai mult, afirmă aceleași surse, procedura pentru demiterea lui Mișu Negrițoiu, suspendată la finalul anului trecut, va fi reluată săptămâna viitoare sau, cel târziu, peste două săptămâni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma negocierilor politice, funcția de președinte ASF ar urma să revină unei persoane agreeate de PSD, în timp ce ALDE va avea postul de vicepreședinte pe asigurări lăsat vacant după demisia lui Marius Vorniceanu.
Informațiile privind iminentele schimbări au redevenit de actualitate și pe culoarele ASF, după cum au arătat, pentru Profit.ro, surse interne.
Sunt vehiculate deja și mai multe nume în ceea ce privește cele două funcții de conducere.
Mircea Ursache, actualul vicepreședinte al ASF și cel mai vocal contestatar al politicii duse de Mișu Negrițoiu, este creditat cu cele mai mari șanse pentru a ocupa funcția de președinte al ASF. Surse politice afirmă că acesta ar avea deja susținerea mai multor politicieni importanți din PSD. Contactat de Profit.ro în urmă cu două săptămâni, Ursache nu a dorit să comenteze acest aspect, dar a subliniat, încă o dată, că este susținătorul separării activităților de supraveghere și reglmentare în așa fel încât piața de capital, de care se ocupă în prezent, să beneficieze de o instituție dedicată.
Pentru același post mai este vehiculat și numele lui Cristian Roșu, directorul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA). Roșu ne-a spus că până acum nu i s-a propus acest post și nici nu l-a cerut, însă nu l-ar refuza. “Nu mi-a cerut nimeni CV-ul, dar nu pot să spun că nu e posibil ca cineva din PSD să se fi uitat pe el. Este public”, ne-a declarant Cristian Roșu.
Un al treilea nume vehiculat ca posibil înlocuitor al lui Negrițoiu este cel al prim-vicepreședintelui Cornel Coca Constantinescu. Sursele Profit.ro spun că acesta și-ar dori, mai degrabă, o formulă în care să rămână ca președinte interimar până la expirarea mandatelor, în 2018.
Constantinescu are dezavantajul că a fost susținut pentru postul său de un partid care nu mai există, PP-DD și că, în prezent, este apropiat mai degrabă de PNL decât de cele două partide de guvernământ. Un avantaj ar fi însă faptul că are o experianță importantă în piața privată, în zona bancară, a leasingului și a asigurărilor. În plus el a arătat cu ocazia înființării ASF că poate atrage susținere politică. După ce a fost revocat din funcția de membru al primului consiliu ASF, unde fusese susținut de PDL, el a reușit să revină ca prim-vicepreședinte. Constantinescu nu a putut fi contactat pentru declarații.
Pentru poziția de vicepreședinte, care aparține ALDE, surse politice și din mediul asigurărilor ne-au declarat că a fost propus fostul ministru al finanțelor Daniel Chițoiu, iar PSD ar fi agreeat propunerea. Acesta este și numele cel mai des pronunțat în discuțiile din interiorul Autorității de Supraveghere Financiară. Contactat de Profit.ro, Daniel Chițoiu a negat că va fi vicepreședinte al ASF. “Nu merg vicepreședinte la ASF și nici în altă funcție publică”, ne-a tranmis Chițoiu, prin SMS.
Viitorul președinte al ASF și, mai ales, viitorul vicepreședinte pe asigurări vor avea de gestionat una dintre cele mai dificile momente din istoria asigurărilor. Pe 19 mai expiră perioada în care tarifele RCA sunt plafonate, iar piața se așteaptă la o explozie a prețurilor. Pârghiile ASF pentru limitarea unor creșteri de tarife sunt reduse, în contextul actual. Principala vină care i s-a imputat lui Negrițoiu a fost tocmai faptul că a scăpat din mînă prețurile, forțând Guvernul să ia o decizie unică în Europa: plafonarea tarifelor.
Negrițoiu, susținut de Bruxelles, dar deja demis în ochii PSD
Demiterea președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, a fost cerută, în unanimitate, anul trecut, de membrii comisiilor de Buget Finanțe din cele două camere ale Parlamentului. Aceștia au întocmit inclusiv un raport pentru demiterea lui Negrițoiu demarând, astfel, procedurile în acest sens.
De asemenea, parlamentarii au venit și cu o propunere de modificare a legii de funcționare a ASF care să permită revocarea membrilor consiliului ASF înainte de expirarea mandatelor.
Odată cu schimbarea legislativului cele două teme au fost abandonate. Totuși, mai mulți deputați din zona PSD au reluat constant această discuție.