Lanțul La Mama, ce operează în prezent șase restaurante în București, confirmă că renunță la muncitorii asiatici și își propune să angajeze doar români.
„În restaurantele noastre am decis acum câteva luni să luăm oameni doar din piața românească. Dacă nu dăm șanse forței de muncă din România, va pleca afară și ne vom plânge că pleacă. Pentru noile locații pe care urmează să le deschidem, vom avea nevoie de aproximativ 100 de angajați. Pentru aceasta, colaborăm cu Școlile de meserii și angajăm și persoane cu dizabilități, pentru că trebuie să întoarcem comunității binele pe care îl primim”, spune Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante.
Compania are în prezent 200 de angajați, dintre care circa 10% sunt muncitori străini. Cătălin Mahu afirmă că, în continuare, industria de HoReCa se confruntă cu probleme de personal.
„Nu mai vreau să angajez asiatici. În primul rând pentru că diferența civilizațională este enormă între noi și ei. Eu cred că am depășit momentul în care să trebuiască să învăț pe cineva să se spele pe mâini. Oamenii aceștia trebuie întâi învățați să se spele pe mâini. Sunt un dezastru. Pentru ei, a trăi cu un gândac e parte din viața lor normală!
I-am cazat pe acești oameni în locații scumpe doar pentru a fi sigur că nu există ploșnițe, gândaci - cu care ei nu au o treabă să trăiască, dar eu am. Și îmi dau seama că modul lor de a gândi este fundamental diferit de al nostru.
În plus, nici nu sunt mai ieftini sau mai muncitori. Eu cred în forța de muncă românească”, mai spunea Cătălin Mahu.