PSD preia ideea BNR privind pedepsirea firmelor cu capital negativ

PSD preia ideea BNR privind pedepsirea firmelor cu capital negativ

Raportul BNR coordonat de Liviu Voinea semnalează că menținerea în activitate a numeroase firme cu atipii (capitaluri negative, cifră de afaceri nulă etc.) arată că multe firme din economie nu funcționează pentru scopuri lucrative și nu pot genera efecte de tracțiune în piață

scris 29 iun 2017

PSD vrea, potrivit noului program de guvernare, să oblige firmele cu capital negativ să-și reîntregească capitalul, urmând să împuternicească Fiscul cu urmărirea îndeplinirii acestei condiții. Într-un raport publicat anul trecut, Banca Națională a României propunea ca firmele capitalul sub pragul minim reglementat, aproape jumătate din totalul companiilor, să fie radiate.

Un număr de 275.500 de firme din cele 608.000 care au depus bilanțuri la Ministerul de Finanțe în 2015 au un nivel al capitalului propriu mai mic de 50% din capitalul social, sub pragul reglementat prin Legea 31/1990 privind societățile comerciale, iar 268.000 de firme au chiar capitaluri negative, potrivit unui raport BNR publicat în decembrie. BNR consideră că aceste firme, neviabile din punct de vedere economic, sunt folosite pentru optimizare fiscală.

Urmărește-ne și pe Google News

PSD, în programul de guvernare 2.0, pentru noul Cabinet Tudose, pare că a preluat ideea BNR și anunță că va impune recapitalizarea acestor firme.
“Vom aduce modificări legislației astfel încât pana la 31 decembrie 2019 firmele cu capital negativ să-și reîntregească capitalul și ANAF-ul să fie împuternicit cu urmărirea îndeplinirii acestei condiții”, se arată în programul de guvernare.

Cîțu susține că unii membri ai CA al BNR au fost convocați la Dragnea în birou pentru execuția bugetară dezastruoasă: Închideți ochii și imaginați-vă cum Vâlcov a început să le dea ordine lui Georgescu și Gherghina UPDATE: Dan Suciu neagă CITEȘTE ȘI Cîțu susține că unii membri ai CA al BNR au fost convocați la Dragnea în birou pentru execuția bugetară dezastruoasă: Închideți ochii și imaginați-vă cum Vâlcov a început să le dea ordine lui Georgescu și Gherghina UPDATE: Dan Suciu neagă

BNR susținea că aceste firme, “care generează distorsiuni în funcționarea piețelor”, “trebuie să iasă din piață” și cerea schimbarea legii societăților, astfel încât firmele cu capitaluri sub nivelul minim reglementat să fie radiate de către stat.

“În ultimii ani, România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește ușurința procesului de ieșire a firmelor din piață, dar menținerea în activitate a numeroase firme cu atipii (capitaluri negative, cifră de afaceri nulă etc.) arată că multe firme din economie funcționează nu pentru scopuri lucrative, ci pentru autogospodărirea acționarilor. Asemenea companii nu pot genera efecte de tracțiune în piață”, se arată în raportul realizat sub îndrumarea viceguvernatorului Liviu Voinea.

Pe lângă suspiciunile de optimizare fiscală excesivă, BNR mai blama și faptul că firmele subcapitalizate ar fi folosite pentru autogospodărirea acționarilor.

PSD mai scrie în program și că în cadrul ANAF va fi înființată o direcție care să se ocupe cu firmele cu pierderi de peste 3 ani la rând, a celor cu cifra de afaceri nulă și a celor finanțate cu credite de la acționari.

Aceleași idei le găsim în raportul BNR, care nota că, în cazul acestor firme cu capitaluri negative, se remarcă o predispoziție spre finanțarea cu împrumuturi de la acționari sau intra-grup, cu credite de 83,4 miliarde lei la finele lui 2015. Banca centrală considera că finanțarea acționarilor ar trebui convertită automat în capital.

Program Guvern: După 2 insolvențe, o persoană nu va mai putea înființa firme un număr de ani. ANAF își face direcție pentru firmele cu pierderi peste 3 ani la rând CITEȘTE ȘI Program Guvern: După 2 insolvențe, o persoană nu va mai putea înființa firme un număr de ani. ANAF își face direcție pentru firmele cu pierderi peste 3 ani la rând

“De asemenea, ar putea fi identificate măsuri aplicabile firmelor care nu respectă prevederile Legii 31/1990 cu privire la nivelul minim al capitalizării în sensul convertirii datoriilor către acționari în capitaluri. Având în vedere capitalizarea redusă coroborată cu nivelul ridicat al creditelor acordate de acționari propriilor firme, această operațiune economică ar putea avea multiple efecte benefice: ar îmbunătăți disciplina financiară în economie, ar reduce datoria externă a țării, concomitent cu o posibilă creștere a intrărilor de noi fluxuri de capital, altele decât cele de natura datoriei”, se arată în raportul BNR.

PSD vrea să modifice Legea 31/1990 astfel încât o persoană să nu mai poată înființa o societate un anumit număr de ani după două insolvențe.

Totodată, vrea și modificarea legii insolvenței de la 1 noiembrie, astfel încât “o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau dacă nu-și respecta planul de conformare pe o perioadă mai mare de 6 luni”.

Nu este clar cum va fi impus acest punct, în condițiile în care procedura de insolvență este îngreunată de activitatea instanțelor, care reclamă un grad foarte ridicat de încărcare cu dosare.

viewscnt
Afla mai multe despre
programul de guvernare
capital negativ
firme capital negativ