Daniela Dărăban, Director Executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), spune, la Conferința Profit Energy.forum organizată de PROFIT NEWS TV, că legea privind sectorul energetic nu este una „la calitatea și standardele necesare”. Sunt necesare multe clarificări.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica, Nuclearelectrica
„Noi ne-am luptat foarte mult pentru clarificări și modificări. Măcar să ne spună punctual la câteva chestiuni cum să aplicăm. Sincer, este această neputință, nu știu dacă e cu intenție sau fără intenție. Nouă ne place ca legea să fie interpretabilă. Nu știu de ce, dar ar fi mult mai simplu pentru toată lumea dacă lucrurile ar fi clare, simple. Ne place să scriem mult în cadrul legislativ, uneori intervenim unde nu este nevoie și scriem prost. Adică se poate citi în mai multe feluri. Nu știu cum se poate rezolva această chestiune”, spune aceasta.
ACUE a făcut foarte multe demersuri pentru transparentizarea legislației și face apel către prosumatori să meargă și ei în aceeași direcție, „pe transparență”.
„Adică ieșirea din această schemă, chiar daca se face în martie 2025, și să spunem că lucrăm cu acest scenariu, modul în care se iese, decizia de planificare graduală, pentru că nu se va putea face peste noapte, trebuie să o știm cât mai repede. În primăvara anului 2024 trebuie să existe un plan clar, comunicat, transparent, ca toată lumea să știe ce are de făcut, furnizor, consumator, producător”, precizează directorul.
CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Daniel Apostol, Director General FPPG: Potențial avem, speranțe avem, trebuie să vedem cum reușim să adresăm viitorul cu mai multă importanță și seriozitate decât pansăm prezentulÎn ultimele luni, au fost racordați circa 190 de prosumatori pe zi, ceea ce, potrivit lui Dărăban, este „un lucru bun”. Însă, trebuie echilibrate anumite elemente.
„În primul rând distribuitorul trebuie să fie lăsat să-și aleagă modul în care investește în funcție de politicile pe care le vede pe piață. Dacă noi vedem că există o încurajare în zona prosumatorilor, trebuie să fim lăsați în planurile de investiții să stabilim ce trebuie făcut. În planificarea investițiilor, conform metodologiei existente, există foarte multe restricții.
Metodologia de stabilire a tarifului fiind singura sursă pentru distribuție este foarte restrictivă de multe ori și îți cam stabilește direcțiile de investiții foarte clar. Nici asta n-ar fi o problemă, dacă ar fi integrate cu planificările din zona de generare”, mai spune Daniela Dărăban.
„Modul în care noi vom genera energie începe să se schimbe destul de mult. Nu ne mai uităm la centrale foarte mari. Acum ne uităm la modele cât mai aproape de consumator. Ca să poată funcționa, trebuie făcute investiții. Există niște standarde de funcționare a sistemului care, de multe ori, nu au nicio legătură. Datorită producției în exces într-un anumit moment prosumatorii sunt întrerupți automat de sistem. Deci, pe partea de prosumator cred că trebuie găsit un echilibru”, adaugă directorul.