România nu va avea probleme pe piața energiei nici în această iarnă, cum nu a avut nici iarna trecută, în contextul în care și-a diversificat, pentru orice eventualitate, rutele de aprovizionare, a transmis secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan, în deschiderea Profit Energy.forum - Ediția a VII-a - A doua iarnă de război în energie.
Secretarul de stat a arătat că plățile compensatorii datorate în prezent de Guvern furnizorilor de energiue și gaze pentru plafonarea prețurilor se ridică la 1,2 miliarde lei, iar autoritățile se așteaptă ca decontările să scadă ca urmare a scăderii prețurilor pe piață.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica, Nuclearelectrica
Secertarul de stat din Ministerul Energiei a subiliniat că autoritățile sunt mult mai pregătite față de anul trecut din perspectiva securității energetice.
”Sunt nu optimist, sunt echilibrat când spun că nu vom avea probleme în această iarnă, cum nu am avut până la urmă nici iarna trecută. Am dezvoltat noi rute de aprovizionare în cazul în care va fi nevoie”, a precizat Dan Drăgan.
CITEȘTE ȘI Excepțiile revin: Cumul al indemnizației pentru creșterea copilului și indemnizației de la companie - pentru membrii CAÎn privința plăților datorate furnizorilor pentru plafonarea prețurilor, secretarul de stat a arătat că din 2021 până în prezent au fost plătite peste 17 miliarde lei.
Cererile în analiză la acest moment și care urmează a fi decontate în perioada următoare se ridică la 1,2 miliarde lei.
”Cu siguranță în acest moment toate cererile de decontare care au fost transmise la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, cele care au fost verificate și transmise către Ministerul Energiei, avem o valoare undeva la 1,2 miliarde lei, care va fi plătită în perioada următoare, conform graficelor și reglementărilor legale în vigoare. Ca și perioadă care este acoperită din cei 1,2 miliarde lei sunt cereri ale furnizorilor de energie și gaze naturle din diverse perioade pentru că s-au mai întârziat și au mai trebuit refăcute. (...) Dacă ne uităm la ceea ce s-a plătit până acum, un efort considerabil de aproape 4 miliarde euro, suma care este în acest moment, pe care noi va trebui să o decontăm în perioada următoare, este foarte, foarte mică față de efortul care a fost făcut până în acest moment”, a spus Dan Drăgan.
Acesta a aăugat că sumele din Fondul de Tranziție acoperă cea mai mare parte din aceste decontări, iar dacă va fi necesar, vor fi găsite resursele suplimentare pentru a îndeplini aceste obligații de plată.
CITEȘTE ȘI Schimbări majore pregătite pe piața de taximetrie: Taximetriștilor li se va permite dublarea tarifului de pornire. Vechimea mașinilor autorizate, dublată și eaSecretarul de stat în Ministerul Energiei a precizat însă că autoritățile se așteaptă ca sumele decontate să scadă, o dată cu scăderea prețurilor din piață.
”Ne așteptăm ca solicitările de plată în valoare nominală ale furnizorilor în perioada următoare, așa cum s-a observat din această primăvară și vară, să fie pe un trend descendent și sumele solicitate să fie din ce în ce mai mici”, a declarat Dan Drăgan.