Romgaz anunță că este obligată să întrerupă, începând de mâine, livrările de gaze naturale către ELCEN, ca efect al deciziei companiei de a solicita instanței să îi accepte intrarea în insolvență, dar asigură că sprijină orice inițiativă a părților interesate care să conducă la identificarea unor soluții durabile pentru asigurarea continuității furnizării gazelor naturale în perioada iernii 2016-2017.
"Recenta decizie care solicita intrarea în insolvență a Elcen București fără a informa în prealabil partenerii și neîndeplinindu-se formalitățile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acționeze în limitele mandatului acordat de consiliul de administrație și acționari, respectiv de a acționa în interesul companiei și a acționarilor săi și de a respecta în aceeași măsură toți consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în România. Situația critică creată, fără a consulta părțile implicate, necesită decizii de urgență care trebuie luate de toate părțile interesate și, din păcate, aceste decizii nu aparțin în mod singular companiei Romgaz. Elcen ne-a comunicat că nu-și mai poate onora obligațiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016. Clauzele contractuale în vigoare și experiența din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluții și masuri care vor putea permite ELCEN să acționeze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz.", a comunicat compania.
Aceasta se justifică prin faptul că, în calitatea sa de companie de interes național, cotată la bursă, are datoria de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienților, dar și pe cele ale acționarilor, în deplina respectare a legii și a angajamentelor contractuale.
Romgaz arată că a semnat, în iulie, două contracte de furnizare gaze naturale către Elcen aflate în derulare până la 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei, și că a fost convenită, în luna august, o reeșalonare a datoriilor restante ale Elcen către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni, dar că cererea de insolvență obligă la o astfel de măsură. Datoria actuală a Elcen către Romgaz este de 319 milioane lei.
Directorul general al producătorului de energie Elcen, Marcel Nicolaescu, a declarat luni seara, pentru News.ro, că marți este stabilită o ședință la sediul Ministerului Energiei, la care va participa alături de reprezentanții Romgaz, pentru a găsi împreună o soluție astfel încât bucureștenii să nu rămână fără apă caldă.
Livrarea de gaze poate fi suspendată având în vedere că instanța nu a decis încă intrarea în insolvență a Elcen. Odată intrată în insolvență, utilitățile nu mai pot fi sistate în elația cu Elcen chiar dacă graficul inițial de plăți nu mai este respectat. Tribunalul București a înregistrat luni cererea ELCEN de intrare în insolvenț, dar a stabilit primul termen de judecată abia pentru 6 octombrie.
Joi, Consiliul de Administrație al Elcen, companie controlată de Ministerul Energiei, a decis să solicite intrarea societății în insolvență ca urmare a hotărârii de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvență a RADET. Insolvența trebuie decisă în instanță.
RADET are datorii de peste 3,5 miliarde lei către Elcen, companie care, din cauză că nu primește banii de la RADET, are datorii restante către furnizorii de gaze - Romgaz și filiala grupului francez Engie.
În 8 septembrie, Distrigaz Sud Rețele, filială a grupului francez Engie, a pus poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsă și la clienții companiei de stat, inclusiv RADET, anunța compania Elcen, care a susținut că, din această cauză, ar fi putut fi obligată să oprească producția de energie electrică și termică începând din 10 septembrie.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea vrea să vândă participațiile deținute la subsidiarele Electrica și la alți distribuitori de electricitate și gazeElcen este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București.
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).