Prețuri record la electricitate pe piața spot. România a devenit importator de electricitate ca urmare a reducerii producției de energie hidro

Prețuri record la electricitate pe piața spot. România a devenit importator de electricitate ca urmare a reducerii producției de energie hidro
scris 6 iul 2019

Canicula instaurată în ultima săptămână în Europa a majorat consumul și a scumpit considerabil energia din sudul continentului, joi un MWh tranzacționat pe piața spot din România depășind recordul acestei veri, înregistrat cu numai două zile în urmă. Prețul electricității de pe piața autohtonă a fost unul dintre cele mai ridicate din Europa, niveluri superioare fiind înregistrate doar în Grecia. O altă noutate este că de două zile, România este importator net de electricitate, în special din Ungaria, piață cu care cea autohtonă este inetrconectată.

Energia furnizată joi în România s-a tranzacționat la un preț mediu zilnic record al verii de 303,61 lei/MWh sau 64,12 euro/MWh, apropiat de precedentul record înregistrat marți, de 303,17 sau 64,03 euro/MWh. Nu numai prețurile s-au majorat, ci și volumele. Dacă marți s-au tranzacționat pe piața pentru ziua următoare (PZU) 64,6 GWh, joi a fost atins nivelul de 65,2 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Maximele orare au ajuns aproape de pragul de 400 de lei/MWh (mai exact, 397 lei/MWh), pentru energia furnizată joi în intervalul orar 20-21, cu un leu peste maximul orar înregistrat marți.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Canicula din ultimele două zile a scumpit electricitatea la peste 300 lei/MWh, record al acestei veri CITEȘTE ȘI Canicula din ultimele două zile a scumpit electricitatea la peste 300 lei/MWh, record al acestei veri

Prețurile record din această săptămână au fost cu aproape 100 de lei peste media prețului mediu înregistrat săptămâna trecută, de 215,6 lei/MWh.

Prețul înregistrat în România a fost cel de-al doilea cel mai ridicat preț din Europa. Prețuri mai mari au fost practicate doar în Grecia (aproape 70 euro/MWh).

Zona în care se află România (Ungaria+Balcani) se caracterizează printr-un deficit de capacități de producție raportate la consum. Presiunea pe preț este de obicei în principal una externă, provenind în primul rând din Ungaria, piață cu care cea autohtonă este interconectată.

Retailer: Canicula triplează vânzările de aer condiționat CITEȘTE ȘI Retailer: Canicula triplează vânzările de aer condiționat

Numai că în ultimele zile prețurile din Ungaria au fost mai mici decât cele din România. Joi, de exemplu, prețul mediu din țara vecină a fost de 63,77 euro/MWh, cu 50 de cenți/MWh sub cel din România.

Piața din Ungaria este interconectată cu cea autohtonă, un algoritm, Euphemia, fiind cel care stabilește care stat este importator net, care este exportator net și prețul de echilibru de pe cele două piețe.

Cu alte cuvinte, România a fost în ultimul timp importator net din Ungaria. Potrivit datelor Asociației operatorilor de sistem din Europa (ENTSOE), joi, România a importat masiv electricitate și din Ucraina și a a avut o poziție de exportator net în raport cu Serbia.

Principalul motiv pentru care România nu mai este exportator net este reducerea producției de energie hidro, de la o medie de 3500 MW săptămâna trecută la una de 2000-2500 MW în ultimele 2 zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
electricitate
pzu
import