Isărescu: Aducerea rezervei de aur în țară costă 15-20 de milioane de euro. Îl aducem să-l vadă lumea, să-l atingă

Isărescu: Aducerea rezervei de aur în țară costă 15-20 de milioane de euro. Îl aducem să-l vadă lumea, să-l atingă
scris 4 iul 2019

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că operațiunea de repatriere a rezervei de aur de la Londra ar costa 15-20 de milioane de euro. Dacă legea inițiată de Șerban Nicolae și Liviu Dragnea va intră în vigoare, în cele din urmă, atunci BNR are de gând să expună publicului parte din rezervă.

Pe neașteptate, la finele lunii februarie, senatorul PSD Șerban Nicolae și fostul lider al PSD și președinte al Camerei Deputaților Liviu Dragnea, intrat între timp în închisoare, au depus un proiect de modificare a statutului Băncii Naționale prin care obligau banca centrală să aducă în țară rezerva de aur ținută la Banca Angliei.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul liderilor PSD a trecut rapid prin Parlament și a fost contestat de Opoziție la Curtea Constituțională, în special pentru că nu avea avizul Băncii Centrale Europene, însă contestația a fost respinsă. Legea e pe masa președintelui Klaus Iohannis, care o poate semna sau o poate trimite la reexaminare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ratele românilor care au luat credite în lei calculate în funcție de IRCC cresc începând de azi. Noul indicator a crescut mai mult decât ROBOR CITEȘTE ȘI Ratele românilor care au luat credite în lei calculate în funcție de IRCC cresc începând de azi. Noul indicator a crescut mai mult decât ROBOR

„Dacă legea va fi promulgată de președinte, ne costă vreo 15-20 de milioane și îl aducem aici să îl atingeți și dumneavoastră, să se lămurească lumea că există, să se liniștească opinia publică. Pentru că s-a creat, într-adevăr, o problemă de credibilitate și nu e doar la noi, e în toată Europa”, spune guvernatorul Isărescu.

România ține la Londra 61,2 de tone din cele 103,7 tone de aur monetar din rezerva internațională, cu o valoare totală de circa 4,1 miliarde de euro la finele lunii iunie.

Costurile de custodie sunt de circa 65.000 de euro pe an.

"Au și nemții Șerbanii lor"

Isărescu, proaspăt reconfirmat de toate partidele parlamentare în funcție, dă exemplul unei situații similare apărută în Germania, și îl ironizează pe Șerban Nicolae.

„Ați văzut ce au făcut cei din Bundesbank, sunt nemți, dar au și ei Șerbanii lor, și bietul (Jens) Weidmann, cât e el de președinte al Bundesbank, a ieșit și a arătat cum e cu aurul, a adus și el o parte din aur, nu pe tot. Au făcut așa, un fel de casetă măricică, bine securizată, cu lingou de aur și cu o gaură de vizitare inclusiv cu mâna”, spune Isărescu și adaugă că probabil la fel va proceda și BNR.

„Este un metal care creează mit, mistică, fantezii”, adaugă guvernatorul.

Germania a adus peste 530 de tone din plasamentele la New York și Paris în perioada 2013-2016, puțin peste o treime din rezervele totale de aur de 1.500 de tone. Până în 2020 banca centrală a Germaniei plănuia să mai țină 37% din rezervă la New York și 13% în Londra, iar restul de jumătate în Frankfurt.

Olanda a adus, în 2014, peste 122 de tone din aurul ținut la New York, însă încă menține 69% din cele 612 tone în afara țării - la New  York, Ottawa și Londra.

Banca centrală a Ungariei a anunțat, în primăvara anului trecut, că va aduce în țară cele trei tone de aur ținute la Londra, adică întreaga rezervă. Ulterior, Ungaria a început să cumpere aur și a crescut de 10 ori deținerile până în toamna anului 2018, la 31,5 tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
aur
aur bnr
rezerva aur
serban nicolae