Chiar în momentul în care piața concurențială de gaze dădea semne timide de relaxare, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis, marți, să reducă suplimentar oferta de pe această piață, prin majorarea cu aproximativ 11% sau 2,3 TWh a cantităților de gaze pe care producătorii autohtoni sunt obligați să le vândă furnizorilor la preț plafonat pentru asigurarea consumului casnic și al CET-urilor în această iarnă.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Nici n-au apucat producătorii autohtoni să se bucure de potențiala abrogare a OUG 114 (abrogare totală sau etapizată), că au primit o nouă lovitură din partea ANRE.
De ce este important: Alocarea unei cantități suplimentare de 2,3 TWh către piața reglementată este menită a reduce lichiditatea pe piața concurențială, nefiind exclus ca penuria să se reinstaureze, iar prețurile să explodeze. În plus, producătorii și-au conceput planurile de afaceri și au semnat inclusiv contracte, luând în calcul cantitățile vechi stabilite de ANRE. Există chiar posibilitatea ca aceștia să nu mai aibă necontractată cantitatea suplimentară de 2,3 TWh impusă de instituție.
CITEȘTE ȘI Prețul gazelor pe piața spot a coborât sub 70 lei/MWh, pentru prima dată în istoria de 1 an a acestei piețe. Volume recordPotrivit deciziei inițiale a ANRE din primăvara acestui an, OMV Petrom și Romgaz ar fi trebuit să vândă la preț reglementat, în perioada noiembrie 2019-martie 2020, aproximativ 20,47 TWh (8,61 TWh - OMV Petrom, respectiv 11,86 TWh - Romgaz).
Marți însă, ANRE a adoptat o decizie prin care majorează această cantitate la 22,75 TWh (9,13 TWh - OMV Petrom, respectiv 13,62 TWh - Romgaz).
Astfel, dacă în varianta inițială Romgaz ar fi trebuit să vândă în această iarnă la preț reglementat 3,62 TWh de gaz pentru alimentarea CET-urilor și 8,24 TWh pentru consumul consumatorilor casnici, potrivit noii decizii, cantitățile au fost majorate la 4,26 TWh, respectiv 9,36 TWh.
Similar, în cazul OMV Petrom, dacă inițial ar fi trebuit să comercializeze la un preț de 68 de lei/MWh o cantitate de 1,35 TWh pentru alimentarea CET-urilor și una de 7,06 TWh pentru alimentarea consumatorilor finali, după adoptarea noii decizii ANRE, cantitățile au fost crescute la 1,65 TWh, respectiv 7,48 TWh.
CITEȘTE ȘI Surse: Maghiarii au anulat rezervări de capacități ale Valahia Gaz. ANRE a convocat importatorii de gaze autohtoni la discuțiiDecizia pare bizară, cel puțin la prima vedere, în condițiile în care furnizorii au fost obligați de ANRE să înmagazineze gaz (cumpărat de la producătorii interni tot la preț reglementat de 68 de lei/MWh) în proporție de peste 30% din consumul estimat pentru această iarnă.
Pentru alimentarea consumatorilor casnici, de exemplu, furnizorii au fost obligați să înmagazineze 10,38 TWh. Dacă adăugăm și noile cantități stabilite pentru Romgaz (9,36 TWh), respectiv OMV Petrom (7,48 TWh), rezultă o estimare de consum (a ANRE și furnizorilor, pe datele cărora se aplică metodologia de calcul) pentru această iarnă de 27,22 TWh.
Numai că, potrivit datelor publicate de aceeași instituție, iarna trecută (noiembrie 2017-martie 2018), consumul consumatorilor casnici reglementați a fost de doar 24 TWh. Ceea ce înseamnă că ANRE estimează o majorare a consumului casnicilor reglemntați cu 13,5% sau 3 TWh.
Întrebarea este ce se va întâmpla în cazul în care nu va fi înregistrată această creștere a consumului, iar OUG va fi abrogată de viitorul guvern? Cine și cum îi va despăgubi pe producătorii obligați să vândă gaze la un preț de 68 lei/MWh și nu la unul de piață, chiar dacă respectivele cantități au depășit consumul clienților casnici, respectiv al CET-urilor? Și cine verifică destinația finală reală a respectivelor cantități?
"Premianții” noii decizii a ANRE sunt furnizorii și sistemele de încălzire centralizată, al căror lobby a condus la adoptarea OUG 114, dar și la încercarea de a tergiversa până în 2021 abrogarea controversatului act normativ.
Astfel, cantitatea pe care E.ON Energie România ar urma să o primească de la OMV Petrom la un preț de 68 lei/MWh pentru acoperirea consumului clienților casnici s-a majorat de la 297 GWh la 867 Gwh.
De asemenea, Romgaz este obligat să vândă la preț regementat către E.On Gaz Furnizare SA pentru alimentarea consumatorilor casnici o cantitate mai mare cu aproximativ un TWh (3,5 TWh în varianta inițială, 4,5 TWh în cea adoptată marți de ANRE).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de cliențiÎn ceea ce privește gazul oferit la preț reglementat pentru alimentarea CET-urilor, marele câștigător este CET Arad SA, care inițial nici nu apărea pe listă și care va primi 300 GWh de la Romgaz la preț de 68 lei/MWh.
Cel mai mare producător de gaze autohton este obligat de ANRE să majoreze cu 200 GWh, respectiv 150 GWh, și cantitățile vândute la preț reglementat către Electrocentrale București, respectiv către Termoficare Oradea.
Profit.ro a remarcat recent că penuria de gaze de pe piețele centralizate pare a se atenua în urma importurilor masive, de peste 2,2 TWh/lună, și a umplerii depozitelor în proporție de peste 92% din capacitatea de depozitare. Dovadă, pe 13 octombrie, pe piața intrazilnică operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) prețul unui MWh a coborât pentru prima dată în istoria de un an a piețelor spot din România sub nivelul de 70 de lei.
O altă dovadă este și volumul tranzacționat pe piața pentru ziua următoare pe 13 și 14 octombrie, de 18,9 GWh, respectiv 23,3 GWh, record al acestui an.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare retailer de produse pentru animale de companie din Cehia, printre cei mai mari jucători din regiune, se pregătește să intre în România pentru a concura AnimaxÎn medie, pe piața pentru ziua următoare de gaze a BRM se tranzacționează 2-4 GWh. În acest an, cu excepția ultimelor două zile de tranzacționare, doar în alte două zile a fost depășit volumul de 10 GWh: pe 30 septembrie, când s-au tranzacționat 12,1 GWh, și pe 10 ianuarie, când s-au tranzacționat 19,8 GWh.