Patronat: Ouăle se vor ieftini abia la primăvară, când cresc puicuțele în Europa și încep să ouă. Nu există însă explicații logice pentru scumpirile de pe piața românească

Patronat: Ouăle se vor ieftini abia la primăvară, când cresc puicuțele în Europa și încep să ouă. Nu există însă explicații logice pentru scumpirile de pe piața românească
scris 20 nov 2017

Din cauza contaminării cu Fipronil, în Europa au fost eliminate din producție foarte multe găini, ceea ce a dus la o diminuare a cantității de ouă din piață și, implicit, la scumpirea acestor. Paradoxal, și în România prețul ouălor a urcat cu peste 30% la poarta fermei, iar în unele cazuri s-a dublat în magazine, cu toate că producția de ouă din România în această toamnă nu a scăzut deloc, ci dimpotrivă, s-a majorat cu 4%.

Din datele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) rezultă că, în luna noiembrie a acestui an față de noiembrie 2016, ouăle sunt mai scumpe la poarta fermei cu peste 30%. "Noi livrăm la poarta fermei cu un preț, iar pe piață se dublează", a declarat, pentru Profit.ro Ilie Van, președintele UCPR.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministerul Agriculturii vrea să știe de ce se scumpesc ouăle. Așteaptă lămuriri de la Consiliul Concurenței CITEȘTE ȘI Ministerul Agriculturii vrea să știe de ce se scumpesc ouăle. Așteaptă lămuriri de la Consiliul Concurenței

Ministrul Agriculturii a declarat recent că așteaptă de la Consiliul Concurenței o explicație pentru aceste scumpiri, deoarece instituția pe care o conduce nu a găsit nicio motivație economică. Ile Van a explicat că totul ține de contextul de pe piața europeană, unde contaminările cu Fipronil au făcut ca un număr important de găini să fie eliminate de la producție. În consecință, au fost mai puține ouă pe piață, ceea ce, în mod logic, a condus la scumpiri.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Nu atât de logice, însă, sunt scumpirile de pe piața românească, pentru că, așa cum spune chiar președintele crescătorilor de păsări, față de anul trecut, în aceeași perioadă, producția de ouă în România a crescut cu 4%. Fiind o criză în Europa, importurile n-au mai reglat piața internă, a explicat Ilie Van. Tot el recunoște, însă, că importurile de ouă nu au o pondere atât de mare în România, situându-se undeva sub 10% din piață.

Cu alte cuvinte, fermierii și magazinele din România au scumpit ouăle doar pentru că au văzut că s-a întâmplat asta în Europa, lucru pe care Ilie Van îl contestă, dar fără argumente solide.  "A scăzut pe piața europeană, Europa fiind o piață unică și, scăzând numărul de ouă, s-a bulversat toată piața. În momentul în care e criză pe piața europeană, ce vrei să facă România? Că România e mică în toată bătălia asta. Nu sunt ouă la nivel de Europa! Nu sunt găini și nu sunt ouă", a afirmat acesta.

Totuși, reprezentantul crescătorilor de păsări este optimist: în februarie - martie se va regla piața și prețurile ouălor vor scădea. "Dacă în Europa s-au scos niște găini din producție din cauza Fipronilului, au băgat puicuțe la creștere, și alea cresc în 5-6 aluni. Asta e, n-ai ce să faci! Până nu cresc găinile alea să-nceapă să ouă, n-ai ouă!", a explicat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
oua
explicatii
scumpiri