OTP Bank crește creditarea mai rapid decât restul pieței și își îmbunătățește profitabilitatea

OTP Bank crește creditarea mai rapid decât restul pieței și își îmbunătățește profitabilitatea
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 aug 2019

OTP Bank România, locul 9 în piață, a reușit să crească portofoliul de credite la jumătatea anului de aproape trei ori mai rapid decât media sistemului. Datele de profitabilitate s-au îmbunătățit și ele ca urmare a creșterii afacerilor și a scăderii costurilor cu provizioanele, în timp ce schema de personal a crescut cu 10% și salariile mai mari acordate angajaților au pus presiune pe cheltuielile operaționale.

OTP Bank a trecut la un model de creștere organică, adică prin creșterea împrumuturilor acordate, după n-a reușit să cumpere Banca Românească, ca urmare a refuzului Băncii Naționale a României de a autoriza tranzacția. OTP mai cumpărase și absorbise, în 2015, subsidiara locală a portughezilor de la Millennium.

Urmărește-ne și pe Google News

Bilanțul OTP România crește din nou după o perioada de recul din anii anteriori, în care banca a avut de gestionat o rată ridicată a creditelor neperformante și conversia împrumuturilor în franci elvețieni acordate înainte de criza din 2009-2010. Volumul total al creditelor acordate a crescut cu 11% în iunie 2019 față de decembrie 2018, la 9,3 miliarde de lei, față de un avans de 3,4% la nivelul sistemului bancar, unde observăm o răcire a creditului, mai ales în rândul împrumuturilor pentru populație, pe care BNR o atribuie măsurilor de limitare a gradului de îndatorare începând cu acest an.

Teodorovici se repliază și nu exclude amânarea măsurilor fiscale: Acciza pe băuturi zaharate va fi dezbătută cu mediul de afaceri, iar celelalte măsuri - în coaliție CITEȘTE ȘI Teodorovici se repliază și nu exclude amânarea măsurilor fiscale: Acciza pe băuturi zaharate va fi dezbătută cu mediul de afaceri, iar celelalte măsuri - în coaliție

Creditul către populație a crescut cu 8% de la începutul anului la 6,21 miliarde de lei, față de o rată de circa 3% în cazul întregului sistem bancar, în timp ce împrumuturile pentru companii au avansat cu 13% la un sold de 2,94 miliarde de lei, comparativ cu o dinamică de 3,4% pentru întreg sistemul.

Banca a înregistrat și o dublare a vânzărilor de credite noi imobiliare comparativ cu primul semestru din 2018, potrivit raportului publicat de banca-mamă la Budapesta.

Activele totale ale băncii au crescut cu 10% față de decembrie la 12,27 miliarde de lei, în timp ce depozitele de la clientelă au avansat cu 9% la 6,88 miliarde de lei.

Creditele neperformante s-au redus în volum cu o treime de la începutul anului la circa 518 milioane de lei, iar ponderea acestora în total credit a căzut de la 9,3% la 5,6%, ușor peste media sistemului.

Veniturile au crescut cu 27% la 264,3 milioane de lei, pe fondul creșterii veniturilor nete din dobânzi cu 23% la 191,6 milioane de lei și a altor venituri (în principal ca urmare a veniturilor din operațiunile de swap valutar cu banca-mamă) cu 79% la 48,2 milioane de lei, în timp ce veniturile din comisioane au scăzut cu 3% la 24,6 milioane de lei.

Pe de altă parte, cheltuielile operaționale au avut și ele un avans important, de 25% la 176,9 milioane de lei. Banca explică evoluția prin creșterea cheltuielilor cu salariile mai mari plătite angajaților, precum și prin expansiunea schemei de personal cu 14% - banca a consolidat și datele OTP Leasing, fără de care creșterea de personal e de 10% la 1.369 de angajați. Totodată, au crescut și contribuțiile pentru garantarea depozitelor, precum și cheltuielile cu marketingul.

Provizioanele au scăzut și ele cu 18% față de prima jumătate a lui 2018 la 31,3 milioane de lei, iar în trimestrul 2 din acest an s-au înjumătățit față de primul trimestru la 10,5 milioane de lei.

Profitul operațional a crescut cu 30% la 87,4 milioane de lei față de prima jumătate a lui 2018 și cu 29% în trimestrul 2 din acest an față de primul trimestru la 49,2 milioane de lei.

Profitul net a crescut cu 164% la 53,6 milioane de lei față de primele șase luni din 2018, în timp ce avansul trimestrial este de 103% la 35,8 milioane de lei.

Rezultatul a ajutat OTP să îmbunătățească substanțial indicatorii de profitabilitate, în condițiile în care randamentul capitalurilor a crescut de la 5,6% la jumătatea lui 2018 la 9,1% în primele șase luni din 2019. Randamentul se menține, însă, sub media sistemului bancar.

Totodată, raportul cheltuieli venituri rămâne unul ridicat, cu circa 67 de lei cheltuiți pentru fiecare 100 de lei în venituri.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
rezultate otp bank