Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să furnizeze în următoarele 6 luni clienților casnici și non-casnici gaze naturale la prețul reglementat de 68 de lei/MWh în proporție de peste 25% din producțiile estimate pentru acest an. Prevederea este cuprinsă în controversata OUG 114, ANRE elaborând acum legislația secundară pentru aplicarea actului, care a condus la aceste volume și împărțirea lor pe producători și furnizori. Interagro, grupul controlat de Ioan Niculae, primește un volum de gaz la preț reglementat echivalent cu o treime din volumul de gaze alocat E.On pentru alimentarea milioanelor sale de clienți casnici
Este de remarcat faptul că perioada acoperită este cea de vară, din aprilie până în septembrie, când consumul de gaz este mult mai redus decât în cealaltă jumătate a anului energetic.
Așa cum era de așteptat, combinatele deținute de Ioan Niculae se numără printre “beneficiarii” plafonării prețului gazelor. Surprinde însă volumul de gaze alocat companiilor din grupul Interagro (Chemgaz Holding, Donau Chem, Ga Pro Co Chemicals, Viromet și Nitroporos), de 1,8 TWh, o treime din volumul de gaze alocat E.On pentru alimentarea milioanelor sale de clienți casnici. Volumul alocat Interagro ar putea fi și mai ridicat, pe listă figurând o altă firmă a grupului, Amurco, care ar urma să fie alimentată cu gaze la preț plafonat începând cu luna octombrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul lunii ianuarie, într-o intervenție telefonică la RTV, Ioan Niculae susținea că OUG 114 care plafonează prețul la gaze și introduce controlul prețurilor la energie este una dintre cele mai bune măsuri economice din perioada post-revoluționară.
“Ordonanța este una dintre cele mai bune măsuri economice pe care eu le-am văzut, ca om de afaceri, în ultimii 27-28 de ani. Dacă această ordonanță se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse – care sunt ale poporului român – România își va reveni chiar peste (nivelul de dezvoltare industrială din 2011- n.r.)”, a afirmat Niculae.
Astfel, la un volum total al livrărilor către terți estimat pentru acest an de OMV Petrom în proiectul de buget la 43 TWh, în perioada aprilie-septembrie, compania va fi obligată să livreze furnizorilor un volum de gaze de 6,8 TWh la preț reglementat pentru acoperirea necesarului de consum curent al clienților casnici, dar și în vederea înmagazinării, și unul de 4,165 TWh pentru acoperirea consumului clienților finali noncasnici.
Interesant este că mare parte din gazul livrat la preț reglementat consumatorilor non-casnici de OMV Petrom, aproape 70%, ajunge în cele din urmă să fie consumat tot de grup sau de companii cliente ale grupului, în calitatea lor de consumatori non-casnici. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit că OMV Petrom SA beneficiază de gaze la preț reglementat în volum de 0,88 TWh, iar OMV Petrom GAS SRL, de 1,94 TWh, în aceeași perioadă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PSD vrea să modifice OUG 114, la presiunea autorităților locale. Firmele de deszăpezire, mai "influente" decât băncile, firmele din energie și telecomLa rândul său, Romgaz, la un volum total al livrărilor de aproximativ 50 TWh, este obligat să livreze furnizorilor un volum de gaze de 9,2 TWh la preț reglementat pentru acoperirea necesarului de consum curent al clienților casnici, dar și în vederea înmagazinării, și unul de 4,2 TWh pentru consumul clienților finali noncasnici.
Și Romgaz beneficiază în perioada aprilie-septembrie de gaz la preț reglementat în calitate de client noncasnic, de 577.000 MWh, ca și filaiala sa Depogaz, în volum de 63.000 MWh.
După cum era de așteptat marea majoritate, peste 90% în cazul gazului livrat de OMV Petrom și peste 80%în cazul gazului livrat de Romgaz, a volumelor destinate consumatorilor casnici revin celor doi mari furnizori, Engie și E.On. În cazul Romgaz, diferența este explicabilă prin faptul că este destinată înmagazinării, operațiune pe care o face filiala sa Depogaz Ploiești.
Volumele lunare, cel puțin în ceea ce privește clienții noncasnici, nu pot fi considerate orientative pentru ceea ce se va întâmpla în perioada următoare, din două motive. Primul e că aceea va fi o perioadă de iarnă, cu un consum mai ridicat, al doilea că existau contracte semnate care au fost recunoscute de ANRE.
Astfel, Romgaz nu va fi nevoit să furnizeze niciun MWh de gaz până în iunie la preț reglementat pentru clienții noncasnici, motivul fiind, probabil, că are deja semnate contracte de livrare cu furnizorii până la acea dată.
Volume mult mai reduse, proporționale cu producția, sunt obligate să livreze atât pentru consumatorii casnici și înmagazinare, cât și pentru consumatorii non-casnici, și producătorii mai mici, precum Amromco, Foraj Sonde, Raffles sau Hunt Oil.