Oamenii de afaceri despre Guvernul Ponta: A luat măsuri fiscale bune, dar n-a investit în infrastructură

Oamenii de afaceri despre Guvernul Ponta: A luat măsuri fiscale bune, dar n-a investit în infrastructură

Guvernul Ponta a luat în ultima perioadă măsuri fiscale bune, care ajută mediul de afaceri, chiar dacă în primii ani de mandat prestația sa a fost mediocră, dar a neglijat investițiile în infrastructură, esențiale pentru dezvoltarea economiei, afirmă oamenii de afaceri.

"Guvernul Ponta a fost un guvern căruia i-a trebuit o vreme destul de lungă ca să intre în miezul problemelor. Cred că a fost un guvern care a performat în ultima vreme, după ce a învățat lecția, încurajând mediul de afaceri, în special prin elementele coercitive legate de fiscalitate, fonduri europene etc.", a declarat pentru Profit.ro Radu Enache, unul dintre cei mai mari hotelieri din România.

Urmărește-ne și pe Google News

El a spus că Guvernul Ponta a avut, însă, "lacune enorme, de la A la Z" în legătură cu susținerea investițiilor, iar programul lui de investiții a fost precar. În general, a completat Enache, Guvernul s-a bazat pe investițiile privaților, care nu prea s-au făcut în lipsa unei predictibilități și pe fondul unei foarte slabe susțineri la finanțare. În perioada de criză, a adăugat el, cheia este ca statul să facă investiții în infrastructură.

"Guvernul a stat aproape trei ani în espectativă, parcă învăța lecția, parcă era la grădiniță. Sper din toată inima să nu se petreacă acest lucru și cu cei care vor veni la putere și să le trebuiască 7.000 de ani ca să învețe ce înseamnă să fii la putere. Întotdeauna acest lucru s-a petrecut cu toți, toată lumea voia puterea, dar habar n-aveau ce să facă cu ea. Întotdeauna la alegeri avem mari așteptări, dar ne lămurim imediat că sunt foarte mici speranțe și vorbesc de orice partid și de coloratura lui. Mă aștept, deci, și de aici încolo să trecem prin acceași situație", a mai spus Enache.

Tudor Benga, directorul general al Prems Librexim, operatorul magazinului online okian.ro, a catalogat guvernarea Ponta drept una "catastrofală", care a blocat aproape complet construcția de austrăzi și a amplificat percepția de stat măcinat de corupție.

"Catastrofală! Guvernarea Ponta a călărit un context favorabil fără să adauge structural mare lucru, dar arogându-și fără ezitare toate meritele. Ba, din contra, a produs două efecte aproape criminale: blocarea aproape completă a construcției de autostrăzi și amplificarea percepției de stat măcinat de corupție. Guvernarea Ponta a fost dezastruoasă pentru construcția de autostrăzi, am pierdut ani aiurea cu tot soiul de fantasmagorii, cănd infrastructura este unul din punctele critice pe care i le cere insistent mediul de afaceri. Investitorii străini au stat deoparte din cauza percepției crescute de stat corupt și disfuncțional. Iar relația antreprenorului român cu statul a fost marcată de un dispreț suveran, de instabilitate legislativă și chiar de legiferare abuziva de multe ori. Catastrofală guvernare", a afirmat Benga.

Okian vinde carte străină și românească de peste 15 ani, fiind unul dintre principalii comercianți de carte din România, reprezentant al Pearson Education, unul dintre cele mai mari grupuri educaționale la nivel internațional.

Dragoș Damian, directorul general al producătorului român de medicamente Terapia Sun Pharma, a spus că adoptarea Strategiei Naționale de Dezvoltare prin identificarea a zece domenii economice strategice este un document bun, de drum lung, dar nerealist. Fiecare dintre cele zece domenii ar trebui să aibă propriul set de măsuri concrete de sprijinire, de resurse etc.

"Măsurile fiscale luate în ultimul an sunt neașteptat de curajoase și bune (în ciuda rezervelor și rezistenței multora), însă impactul lor nu se poate măsura în condițiile demisiei. Progrese nesustenabile au fost pe evaziunea fiscală și munca la negru - navele amiral ale corupției endemice din România - care revin în forță după ce inspecțiile ANAF s-au astâmpărat", crede Damian.

Acesta vorbește despre lipsa totală de viziune economică și politică la capitolul infrastructură și este de părere că cel mai bun guvern al României va fi declarat cel care va face sute de kilometri de autostrăzi, chiar dacă va fi total incompetent în alte direcții economice.

"Evoluția economică a României este pe o traiectorie bună datorită efectului de bază (revenirea din recesiune) și a trecerii oamenilor de afaceri la un nou nivel de planificare și execuție a afacerilor, și nu datorită guvernării, a creditării, a politicilor economice sau a procesului de legiferare în general, care este deranjant de incoerent", a mai spus directorul Terapia.

Mihai Marcu, președinte CA și acționar al MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private din România, spune că a fost un guvern care a comunicat cu mediul de afaceri, a luat câtreva măsuri bune, dar nu a reușit să reducă birocrația și lehamitea din administrația de stat.

”A fost un guvern care a comunicat cu mediul de afaceri foarte bine și a făcut câteva schimbări de dreapta neașteptate, dar binevenite. Nu a reușit în schimb să reducă birocrația și lehamitea de la nivelul autorităților. În continuare sper să fie stabilitate și predictibilitate economică, să nu facem schimbări fără consultarea mediului de afaceri”, a declarat pentru Profit.ro Mihai Marcu.  

Printre măsurile bune ale Guvernului Ponta a fost reducerea TVA la 9%, CAS scăzut cu 5% și impozitul de 5% pe dividende, care vor face ca firmele străine să nu mai scoată banii din țară, a afirmat Radu Timiș, proprietarul Cris Tim, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România.

"Rău este că nu a început un program de construcții de autostrăzi și nu a investit în infrastructură", a completat Timiș.

Mohammad Murad, la rândul lui unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, care deține și un lanț de restaurante și care a construit și vândut câteva mii de locuințe, a afirmat că Guvernul Ponta a luat foarte multe măsuri pozitive pentru sprijinirea mediului de afaceri, dar din păcate o parte din acest mediu de afaceri aproape a dispărut în timpul acestei guvernări.

"A fost o mică problemă, pentru că măsurile bune s-au luat după dispariția unei părți a mediului de afaceri. Concomitent cu acele măsuri luate, în loc să lase mediul de afaceri să respire un pic, încet-încet oamenii de afaceri n-au mai apucat să beneficieze de aceste măsuri. Vorbesc despre controalele în acest stil milițienesc, care nu au avut rol de îndrumare pentru repararea greșelilor, ci de închidere a respectivelor afaceri", a explicat Murad.

Acesta a mai spus că în timpul guvernării Ponta statul nu trebuia să fi luat măsuri atât de aspre împotriva oamenilor de afaceri, atunci când au fost descoperite greșeli. Măsurile ar fi trebuit să fie în primul rând clare, și abia apoi aspre.

"Să spună cineva dacă până acum a fost vreun control la un club care să spună că acolo n-au fost 80 de persoane, cât trebuia, ci 100. În România nimeni n-a făcut controale decât ca să ia banii, nu ca să îndrepte problema", a adăugat el.

Guvernul a luat, totuși, potrivit lui Murad, măsuri care au venit în sprijinul oamenilor de afaceri, cum ar fi reducerea TVA. Codul Fiscal, crede el, este o mare capcană, chiar dacă are niște avantaje.

"Nu mi se pare corect ca unul care plătește 10 milioane de euro impozit pe an să facă pușcărie 5 ani sau 10 ani pentru 1.000 de euro. Din cauza presiunii făcute au dispărut mulți dintre micii investitori. De câte ori un deputat vrea să ia un vot în plus, controlează și închide un magazin dintr-o comună. Cu frica de pușcărie băgată în noi toți, ce investiții să mai faci? Trebuia trasă o linie și să plecăm toți de undeva, așa cum a zis Iohannis: «punct și de la capăt»".

Antoaneta Comșa, directorulul general al dezvoltatorului imobiliar Gran Via în România, este mai radicală, afirmând că Guvernul Ponta "n-a făcut nimic", cel puțin pentru piața imobiliară.

Au fost introduse câteva măsuri în noul Cod Fiscal care ar putea ajuta piața, respectiv TVA de 5% pentru achiziția de locuințe cu prețuri de până la 400.000 de lei, precum și scăderea impozitului pe proprietate, dar cam atât, a arătat ea.

"Piața a crescut pentru că dobânzile la credite s-au redus și pentru că există mai multă încredere din partea consumatorilor. Încrederea nu vine de la indicatorii macroeconomici, ci pentru că domnul Ponta a crescut salariile bugetarilor. În condițiile unor dobânzi mai mici și a salariilor în creștere, românii au început să cumpere locuințe. Ce ar fi putut să facă este încurajarea dezvoltării de clădiri verzi, prin acordarea de facilități pentru astfel de imobile și legi clare prin care cei care stau în clădiri vechi să le renoveze, pentru că se pun pe ei în pericol, dar și pe cei care locuiesc în apropiere", a adăugat Antoaneta Comșa.

"Din punct de vedere al mediului de afaceri nu avem ce să-i reproșăm premierului Ponta sau Guvernului. Introducerea scutirii de impozit a profitului reinvestit, scăderea contribuțiilor sociale, decontarea din cheltuielile de cercetare - dezvoltare, TVA redus la alimente, la pâine, sunt măsuri care au ajutat mediul de afaceri. Sunt și măsuri cu care nu am fost de acord, anumite modificări din Codul Fiscal, taxa pe stâlp, faptul că în continuare grupurile de firme românești sunt discriminate la consolidările fiscale față de cele străine", a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Cea mai mare nerealizare a Guvernului, crede el, este faptul că nu a fost capabil să se organizeze și a tolerat instituții ineficiente, precum CNADNR sau administrațiile locale, care nu au reușit să atragă fondurile europene pentru a rezolva probleme simple, precum canalizare sau sisteme de alimentare cu apă. Toate acestea se rezolvau prin asumarea răspunderii Guvernului, ceea ce ar fi ajutat la un grad mai mare de absorbție a fondurilor europene.

Guvernul Ponta a preluat puterea în urmă cu trei ani, primăvara anului 2012, cu sprijinul PNL, într-o coaliție denumită Uniunea Social-Liberală, după ce Cabinetul Boc a demisionat tot în urma unor manifestații de stradă, iar Guvernul Ungureanu a căzut în Parlament după doar trei luni, prin moțiune de cenzură.

După alegerile prezidențiale din 2014, pierdute de Ponta, UDMR a ieșit de la guvernare, iar noul și ultimul Cabinet Ponta a modificat radical Codul Fiscal, dintre care cea mai importantă măsură este reducerea TVA de la 24% la 19%, pregătită pentru anul viitor.

Noul Cod Fiscal pregătit de Guvern include și alte măsuri importante, printre care reducerea TVA la 9% la alimente și băuturi, cu excepția alcoolului pentru care au fost reașezate accizele, diferențierea impozitelor pe locuințe în funcție de utilizare, între persoane fizice și firme, modificarea sistemului de impozitare a microîntreprinderilor, cu 1%, 2% și 3% în funcție de numărul de angajați, și ridicarea la 100.000 de euro a plafonului pentru încadrarea în această categorie, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, majorarea la 800 de euro anual a plafonului pentru fiecare persoană în cadrul contribuțiilor la pensiile facultative, modificarea bazei de calcul a CAS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, eliminarea impozitului pe țițeiul din producția internă.

Victor Ponta a și-a depus miercuri dimineața mandatul din funcția de prim-ministru, implicit și pe cel al Guvernului, afirmând că speră ca demisia sa să satisfacă așteptările persoanelor care au protestat marți seara în București și în alte orașe. Ulterior a anunțat că îi propune președintelui Klaus Iohannis ca Mircea Dușa, actualul ministru al Apărării, să preia funcția de premier interimar. Guvernul demisionar, care va fi condus de Dușa, va asigura interimatul până în momentul învestiturii noului executiv, care va fi format după negocieri privind crearea unei noi (sau aceleiași, poate) coaliții guvernamentale.

Peste 25.000 de oameni au cerut marți seară, în stradă, demisii, în urma tragediei din clubul Colectiv. Au fost invocate numele premierului Victor Ponta, al vicepremierului Gabriel Oprea și cel al primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

viewscnt
Afla mai multe despre
oameni afaceri
guvern
ponta
masuri
economie