Nici n-a sosit iarna și sistemul de transport gaze se află în stare de pre-alertă: luni, prin conducte a circulat cel mai redus volum din ultimele 20 de luni

Nici n-a sosit iarna și sistemul de transport gaze se află în stare de pre-alertă: luni, prin conducte a circulat cel mai redus volum din ultimele 20 de luni
scris 30 oct 2019

Volumul efectiv de gaze naturale aflate luni în sistemul de conducte de transport gaze naturale al Transgaz (line pack) a coborât la un nivel de pre-alertă, de 37,6 milioane metri cubi, cel mai redus nivel înregistrat de la finalul lunii februarie 2018, în pofida faptului că sâmbătă a fost prima zi în care din depozitele operate de Romgaz au fost extrase (și nu injectate) gaze, iar România importă în continuare cantități ridicate.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Situația este cu atât mai paradoxală cu cât vremea a fost una extrem de “prietenoasă” în ultima perioadă, situație care se va schimba începând de miercuri.

Urmărește-ne și pe Google News
RECORD Importurile de gaze din primele 7 luni le-au depășit cu un TWh pe cele din întreg anul trecut CITEȘTE ȘI RECORD Importurile de gaze din primele 7 luni le-au depășit cu un TWh pe cele din întreg anul trecut
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Line pack-ul pentru ziua de luni a fost de 37,619 milioane metri cubi sau 404 GWh. În acest an, potrivit datelor Transgaz, linepack-ul a coborât doar în trei zile sub 38 milioane mc, limita nivelului de pre-alertă: pe 8 octombrie (37,86 mil. mc), pe 16 iulie (37,7 mil. mc) și pe 5 aprilie (37,9 mil. mc).

Un nivel mai redus al line pack-ului decât cel de luni a fost înregistrat la sfârșitul lunii februarie 2018, când s-a situat la limita de alertă, de 33 mil. mc.

Potrivit unui comunicat al operatorului de sistem de la acea vreme, starea de dezechilibru nu are drept consecință efectivă o stare de pericol cu privire la transportul gazelor în sistemul național de transport gaze, ci este o consecință directă a unor stări și consumuri excepționale.

Numai că în prezent nu se poate vorbi de consumuri excepționale. Potrivit datelor Transgaz, în ultima săptămână, distribuitorii și consumatorii legați direct la sistemul de transport au consumat în medie zilnic 260-265 GWh. Luni, e adevărat că a crescut consumul la 310 GWh, însă comparativ, în ultima săptămână a lunii octombrie a anului trecut consumul a fost de minim 250 GWh/zi, ajungând însă și la 350 GWh/zi, fiind mult mai volatil.

Se observă o diferență, chiar dacă nu atât de considerabilă, la nivelul producției zilnice autohtone de gaze. Dacă în ultima săptămână în sistem au intrat în medie zilnic 260 GWh gaze din producția internă, luni această cifră s-a ridicat la 265 GWh, în timp ce în ultima săptămână a lunii octombrie a anului trecut, cantitățile de gaze interne intrate în sistem erau cuprinse între 256 GWh/zi și 290 GWh/zi.

Însă diferența din producția internă ar fi trebuit compensată cu vârf și-ndesat de importuri, net superioare în aceste zile, comparativ cu cele de la finalul lunii octombrie 2018.

Luni, importurile din Ungaria și Bulgaria au fost similare celor din ultima perioadă (de 54, respectiv 16 GWh/zi), o scădere de 1 GWh fiind înregistrată doar la importurile efectuate de combinatele lui Ioan Niculae pe la Isaccea-Medieșul Aurit (de la o medie de 29 GWh/zi la 28 GWh/zi în ziua de luni. Însă duminică pe la punctul de import din Ucraina, în România intraseră doar 20 GWh).

Cu cât a scăzut producția de gaze în România anul trecut? Ce spun ACER și ANRE și ce anunță Romgaz și OMV Petrom CITEȘTE ȘI Cu cât a scăzut producția de gaze în România anul trecut? Ce spun ACER și ANRE și ce anunță Romgaz și OMV Petrom

În ceea ce privește depozitele, sâmbătă a fost prima zi când din cele 6 depozite operate de gaz nu s-a injectat niciun MWh de gaz, dimpotrivă, din depozitul de la Urziceni fiind extrași 5,98 GWh. Extracția efectuată sâmbătă de Romgaz a fost însă compensată de injectarea a 14,6 GWh efectuată de către Engie la Depomureș.

În prezent, în cele 6 depozite operate de Romgaz (prin filiala Depoploiești) și în depozitul operat de Engie (Depomureș) sunt înmagazinați peste 31,6 TWh, 95% din capacitatea totală de depozitare.

Luni, Romgaz a extras 13,5 GWh din depozite, înmagazinând în schimb 50 GWh.

Starea optimă a sistemului de transport este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normală este între 38 și 44 milioane de metri cubi, stări de dezechilibru există între 33 și 38 milioane de metri cubi, iar dacă valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, există stări de risc.

Marți, sistemul a revenit la starea normală, volumul efectiv de gaze naturale aflate în sistemul de conducte de transport urcând la 38,3 milioane metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
sistem de transport
transgaz
inmagazinare
importuri