Moody's Investors Service a înrăutățit de la “pozitivă” la “stabilă” perspectiva asociată calificativelor acordate României, citând adâncirea deficitului în urma politicilor de expansiune fiscală și lipsa de sustenabilitate a ritmului de creștere economică înregistrat în ultimii ani. Agenția de evaluare financiară a menținut România în categoria recomandată investițiilor, însă avertizează cu privire la efectele corozive asupra mediului concurențial pe care le au creșterile salariale rapide.
“În decembrie 2015 (când Moody’s a îmbunătățit la pozitivă perspectiva ratingului României – n.r.), perspectiva pozitivă asociată calificativelor României se baza pe așteptările potrivit cărora îmbunătățirea indicatorilor fiscali și a celor privind datoria publică va fi sustenabilă, iar vulnerabilitatea economiei la șocurile externe se va reduce. Aceste ipoteze nu sunt sprijinite nici de tendințele economice și fiscale înregistrate de atunci și nici de cele estimate pe viitor”, potrivit Moody’s.
Agenția citează două motive principale pentru înrăutățirea perspectivei ratingului României: politica fiscală expansionistă, care a condus la adâncirea semnificativă a deficitului fiscal și care, cel mai probabil, va duce la creșterea ponderii datoriei guvernamentale în PIB, și caracterul prociclic al politicilor economice, care s-a reflectat într-o creștere rapidă a salariilor în sectorul public, în deteriorarea competitivității prețurilor și în adâncirea deficitului de cont curent.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Aceste evoluții sunt contrare tendințelor economice și fiscale anticipate la momentul deciziei din decembrie 2015 cu privire la modificarea perspectivei de la stabilă la negativă“, se arată în comunicat.
După o perioadă de șase ani, în care deficitul fiscal a scăzut de la peste 9% din PIB în 2009, la sub 1% din PIB în 2015, finanțele publice “au trecut de un punct de cotitură“ și vor continua să se deterioreze în următorii ani, ca urmare a măsurilor de relaxare incluse în Codul Fiscal și a măsurilor suplimentare introduse de Guvern, consideră Moody's, care estimează creșterea ponderii datoriei guvernamentale în PIB la peste 45% până în 2021, comparativ cu o pondere de 38% din PIB la finele anului trecut și de 12,7% din PIB în 2007.
Potrivit Moody's, deși creșterea economiei românești rămâne solidă pe termen scurt, aceasta este sprijinită în special de politicile de relaxare fiscală, dar și de accelerarea cererii interne, fapt care afectează competitivitatea pe piețele externe.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Impozitul pe venit nu va mai fi reținut la sursă pentru angajați, profesii independente, deponenți și jocuri de noroc. Obligația rămâne valabilă la vânzarea imobilelorPe de altă parte, fundamentele economice și tendințele de convergență în ceea ce privește bunăstarea și consolidarea instituțională sub egida UE au determinat Moody's să mențină calificativul suveran al României la Baa3, în categoria recomandată investițiilor.
Nivelul încă relativ moderat al datoriei în raport cu produsul intern brut și veniturile, alături de indicatorii puternici privind gradul de accesibilitate a finanțărilor, sprijină, de asemenea, menținerea ratingurilor actuale, se arată în comunicat.
“În opinia noastră, vigilența UE și a Fondului Monetar Internațional (FMI) va sprijini procesul de ancorare a politicilor economice și fiscale în România, în pofida peisajului politic fragmentat”, notează Moody's.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista deducerilor. Cum vom calcula venitul net anual global pe gospodărieAgenția de evaluare financiară estimează că economia României va crește cu 4% în 2017 și cu 3,5% în 2018, peste prognozele de 3,7%, respectiv 3,3% avansate la finele anului trecut. Cu toate acestea, potențialul de creștere pe termen lung este estimat la circa 3%, mult sub valorile înregistrate înaintea crizei economice și financiare.
În plus, potențialul de creștere continuă să fie limitat de lipsa reformelor structurale, de slăbiciunile cadrului legal institutional, de politicile economice care afectează creșterea investițiilor private, dar și de o rată relativ scăzută de participare pe piața muncii și de emigrație, potrivit Moody's.