Mai mult de jumătate dintre germani susțin reîntoarcerea la energia nucleară și reactivarea centralelor închise din țară, potrivit unui sondaj.
Germania a renunțat la energia nucleară în aprilie 2023, când ultimele trei centrale nucleare au fost închise definitiv, ca urmare a unor decizii politice influențate puternic de opinia publică și care au făcut țara dependentă de gazele din Rusia, scrie Agerpres.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Sondajul online, comandat de portalul Verivox și realizat de institutul de cercetare a opiniei publice Innofact, a adunat răspunsuri de la 1.007 participanți în perioada 27-31 martie.
Rezultatele arată o diferență puternică de opinie în această problemă, cu 55% dintre respondenți care sprijină reactivarea centralelor nucleare, 36% care s-au pronunțat împotriva energiei nucleare și 9% indeciși.
Blocul conservator CDU/CSU, care urmează să formeze următorul guvern sub conducerea lui Friedrich Merz, și-a arătat interesul privind posibilitatea redeschiderii centralelor nucleare recent scoase din funcțiune.
Potrivit sondajului, 32% dintre respondenți susțin redeschiderea centralelor și chiar construirea unora noi, în timp ce 22% sunt în favoarea reactivării celor mai recent închise centrale nucleare.

Bărbații susțin mai mult decât femeile utilizarea energiei nucleare, potrivit sondajului.
Germania a fost atât de alarmată de dezastrul nuclear din marte 2011 de la centrala nucleară Fukushima din Japonia, încât cancelarul de la acea vreme Angela Merkel a anunțat o eliminare treptată a energiei nucleare în țară.
Planul inițial prevedea o eliminare completă a energiei nucleare până la sfârșitul anului 2022, însă acesta a fost amânat din cauza crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.
Pe de altă parte, folosirea energiei regenerabile continuă să aibă un sprijin tot mai mare în Germania, 57% din cei chestionați susținând continuarea investițiilor masive în acest domeniu, în timp ce doar 17% s-au opus acestei direcții.