Potrivit unui nou studiu, europenii săraci se pot aștepta să trăiască cel puțin la fel de mult ca americanii bogați și, în unele cazuri, chiar mai mult. Sănătatea și durata de viață a oamenilor sunt deseori legate de banii pe care îi dețin, deoarece bogăția promovează accesul la educație, locuri de muncă bune, alimentație sănătoasă și îngrijire medicală. Numai că, potrivit unei noi unei noi cercetări publicate în New England Journal of Medicine, oamenii mai săraci din țări precum Țările de Jos și Franța tind să trăiască mai mult decât americanii bogați, scrie euronews.com preluată de Rador.
Analiza a inclus în 2010 aproape 74.000 de oameni din Statele Unite și 16 țări europene, cu vârste cuprinse între 50 și 85 de ani și le-a urmărit supraviețuirea până în 2022.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Europenii au fost împărțiți în trei grupuri: Europa de Nord și de Vest (care include Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Țările de Jos, Suedia și Elveția); Europa de Sud (Italia, Portugalia și Spania); Europa de Est, care include Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Polonia și Slovenia.
În toate grupurile, rata mortalității în SUA a fost de 6,5 la 1.000 de persoane în timpul perioadei de studiu. În comparație cu ratele de 2,9 în Europa de Nord și de Vest, 4,9 în Europa de Sud și 5,8 în Europa de Est.
Deși pretutindeni există o legătură între bogăție și supraviețuire, studiul arată că decalajul de sănătate dintre cei mai bogați și cei mai săraci a fost mai mare în Statele Unite decât în orice altă țară europeană. Cei mai săraci americani au avut cele mai scăzute rate de supraviețuire în general și tendința de a muri mai tineri decât cei din Europa. De asemenea, cei mai bogați americani aveau stări de sănătate mai proste decât mulți europeni. Americanii bogați au avut rate de supraviețuire mai mici decât europenii bogați din sud și decât toți cetățenii din nordul și vestul Europei, indiferent de averea lor.
Rata de supraviețuire a americanilor bogați a fost egală cu cea a celor mai săraci oameni din Europa de Nord și de Vest și cu cea a est-europenilor în general.
„Descoperirile ne amintesc că nici cei mai bogați americani nu sunt imuni la problemele sistemice care contribuie la scăderea speranței de viață în Statele Unite”, a declarat Irene Papanicolas, economist în sănătate la Universitatea Brown, SUA, care a condus studiul.
Americanii și europenii de vest tind să aibă mai mulți bani decât oamenii din alte țări, au observat cercetătorii, însă relația dintre bogăție și sănătate nu ține doar de dimensiunea contului bancar al unei persoane.
Potrivit studiului, decalajul de avere în Statele Unite este mai pronunțat decât în „proape toate celelalte țări dezvoltate, care au structuri sociale mai slabe” și acces limitat la asistență medicală. Acest lucru ar putea explica de ce diferența de mortalitate este mai mare între americanii bogați și cei săraci și de ce oamenii mai săraci din Statele Unite au rate de supraviețuire mai scăzute decât oamenii mai săraci din Europa, spun cercetătorii.

Studiul nu a comparat țările europene, însă rezultatele mai bune înregistrate de cei mai săraci oameni din nordul și vestul Europei reflectă probabil puterea programelor de asistență socială din aceste țări, potrivit Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană la London School of Hygiene and Tropical Medicine și fost președinte al Asociației Europene de Sănătate Publică (Eupha).
În toate țările analizate, cercetătorii au luat în considerare factori precum sexul, starea civilă, nivelul de educație, dacă oamenii locuiau într-o zonă rurală sau urbană, dacă erau fumători și dacă aveau probleme majore de sănătate, cum ar fi cancerul sau diabetul. Acest lucru i-a ajutat să identifice legătura directă dintre bogăție și supraviețuire. În plus, au împărțit oamenii doar în patru grupuri, ceea ce ar putea ascunde rezultate și mai extreme pentru oamenii mai bogați și mai săraci, a spus McKee.
„Adevărata problemă, atât în Europa, cât și în Statele Unite, este creșterea numărului de oameni care se plasează în segmentul 1-2%, nu doar 25% din bogăție”, a spus McKee, așa că e foarte probabil ca studiul „să subestimeze amploarea problemei”.
Potrivit autorilor studiului, dacă Statele Unite ar dori să mărească speranța de viață și bunăstarea americanilor în toate domeniile, ar putea învăța de la locuitorii de peste ocean.