Minivacanța de 1 Decembrie: orașe care de 3 săptămâni nu mai au locuri de cazare, devalorizarea leului taie din dorința turiștilor de a pleca "afară"

Minivacanța de 1 Decembrie: orașe care de 3 săptămâni nu mai au locuri de cazare, devalorizarea leului taie din dorința turiștilor de a pleca "afară"
scris 30 nov 2017

Marile orașe care organizează diferite evenimente de 1 Decembrie, precum Alba Iulia, Sibiu, Iași, Brașov și Cluj-Napoca, au un grad de ocupare turistică mult peste medie, iar hotelurile au cu peste 30% mai multe camere ocupate comparativ cu weekendul anterior, fiind și localități care, de cel puțin 3 săptămâni, nu mai au locuri de cazare, conform datelor furnizate Profit.ro de Federația Patronatelor din Turism. Explicația conducerii acesteia: este și "meritul" scumpirilor și al devalorizării leului din ultima perioadă, care au tăiat din dorința turiștilor de a pleca în străinătate.

Dacă până acum hotelurile din marile orașe din țară erau căutate preponderent de către oamenii de afaceri, Sărbătoarea Națională le pune acum pe harta atracțiilor și pentru turiștii obișnuiți, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Românii încep să caute de 1 Decembrie city break-uri în țară și aleg, cu această ocazie, să mănânce preparate tradiționale, cum ar fi fasolea cu ciolan, varză cu cârnați și mămăliga cu smântână.

Urmărește-ne și pe Google News

Din analiza patronatelor din turism, anul acesta au intrat puternic în circuitul turistic city break-urile autohtone.

"Astfel, în orașe mari care organizează sărbătorirea zilei de 1 Decembrie, cum ar fi Alba Iulia, Sibiu, Iași, Brașov sau Cluj-Napoca, gradul de ocupare este, în această perioadă, cu mult peste medie, depășind 80%", afirmă Răducan. Hotelurile din aceste orașe, populate în principal în cursul săptămânii de oameni de afaceri, sufereau oarecum în weekend la capitolul grad de ocupare.

În aceste orașe vor fi pornite luminile de sărbători, un alt eveniment care atrage turiști. De asemenea, primăriile orașelor organizează spectacole, deschid târgurile de Crăciun și organizează focuri de artificii.

Peste 150.000 de turiști își petrec minivacanța de 1 Decembrie la munte sau în pensiunile rurale CITEȘTE ȘI Peste 150.000 de turiști își petrec minivacanța de 1 Decembrie la munte sau în pensiunile rurale

Oficialul FPTR susține că sunt orașe care, de cel puțin trei săptămâni, nu mai au locuri de cazare, precum Sibiu, Alba Iulia și Brașov.  El estimează că, în acest weekend prelungit, comparativ cu cel anterior, hotelurile din orașele importante ale țării sunt mai pline cu peste 30%.

Că aceste destinații devin atractive pentru turiștii români este și "meritul" scumpirilor și al devalorizării leului din ultima perioadă. "Sunt mai multe motive pentru care românii încep să aprecieze orașele din țară: se trezește un patriotism latent și, în paralel, în această perioadă, nu sunt, totuși, atât de multe zile libere cât să permită un city break extern și nici banii nu mai sunt atât de mulți", consideră Răducan.

El spune că hotelierii s-au pregătit în această perioadă cu pachete care includ o cină festivă, cu ocazia Zilei Naționale, iar meniurile sunt compuse din mâncăruri tradiționale românești care, altfel, în alte zile, nu ar avea căutare în aceste orașe: fasole cu ciolan, varză cu cârnați și mămăliguță cu brânză. "Această perioadă este încărcată emoțional de mai multă apreciere a faptului că suntem români, care se manifestă și prin căutarea unor feluri de mâncare tradițională", adaugă reprezentantul patronatelor.

Din datele FPTR, în timp ce în orașele din România tariful de cazare în această perioadă nu depășește 200 de euro pentru trei nopți, pentru străinătate acesta este prețul de la care se pleacă, la care se adaugă costul biletului de avion.

viewscnt
Afla mai multe despre
turisti
1 decembrie
orase
romania