Consiliul Consultativ al Turismului (CCT) va fi reorganizat, iar asociațiile sau organizațiile care nu au documentele în regulă nu vor mai fi acceptate, a declarat pentru Profit.ro ministrul Turismului, Mircea Dobre. El spune că este normal ca deciziile importante în turism să fie luate în acest Consiliu format din reprezentanți ai mediului privat, pentru că, în definitiv, este vorba de banii lor.
Dobre a semnat luni un ordin de reorganizare a Consiliului Consultativ al Turismului, entitate înființată încă de pe vremea în care Dan Matei Agathon conducea ministerul. Acest Consiliu a fost condus de ministrul Turismului și din el au făcut parte, de-a lungul vremii, reprezentanți ai diverselor patronate și asociații din turism, dar și ai autorităților locale și ai diverselor ministere. În ultimii ani, acest consiliu a avut mai degrabă un rol decorativ, iar deciziile importante care s-au luat la nivel central în turism nu au avut, întotdeauna, girul asociațiilor.
"De multe ori am vorbit și am stabilit una în acest consiliu, iar cei care au condus turismul au făcut cu totul altceva. Au fost și miniștri care, atunci când le-am reproșat asta, ne-au spus <<discuțiile de aici sunt doar consultative>>", a declarat pentru Profit.ro un vechi membru al acestui consiliu.
Noul ministru al Turismului spune, însă, că va ține cont de ceea ce se va stabili în acest CCT. "Aici sunt investițiile private, sunt banii lor, și trebuie să decidem cu toții. Sunt bani publici proveniți din impozitele lor. Ei vor participa la cele mai importante decizii ale turismului", a afirmat Dobre. El spune că a deschis foarte mult acest consiliu, dar pe documente. "Dacă nu ești în ordine, nu poți să te așezi la masă cu conducătorii instituției publice centrale, care e legală. Trebuie să fii și tu în legalitate. Luni o să trimit către toți o adresă să vină și să-și prezinte documentele", a mai spus ministrul.
CITEȘTE ȘI FOTO România, la Berlin pentru cel mai mare târg de turism din lume: Turismul românesc va fi promovat și printr-o aplicație pentru smatphoneDupă ce membrii consiliului vor depune aceste documente, va urma o adunare generală la care se vor întâlni 2-300 de persoane și care se va reuni anual. O dată la câteva luni, însă, vor fi ședințe restrânse, ale Consiliului Director, format din 21 de membri. "Ne întâlnim, dezbatem, ne certăm, dar când plecăm și ieșim de acolo trebuie să fie clar că ce s-a aprobat așa rămâne și că minoritatea se supune majorității. Dacă cel care a fost împotrivă e minoritar, n-ar trebui să iasă la presă și să se plângă, pentru că atunci înseamnă că nu mai există democrație", explică ministrul.
El intenționează ca la prima reuniune a CCT să ia în discuție punctual și să analizeze târgurile de turism la care România participă până la sfârșitul anului. Ministrul ar vrea să fie păstrate cele mari, importante, iar prezența la celelalte să fie reanalizate.
Potrivit proiectului de Ordin prin care se reorganizează Consiliul Consultativ al Turismului, acesta va avea în componență reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai asociațiilor, fundațiilor, organizațiilor patronale și profesionale cu atribuții și activitate în domeniul turismului, ai mediului academic și ai mediului de formare profesională în turism.