EXCLUSIV Primăria a reziliat contractul prin care UTI asigura mentenanța Arenei Naționale. Compania arată că PMB i-a ofertat imediat angajații care se ocupau de stadion

EXCLUSIV Primăria a reziliat contractul prin care UTI asigura mentenanța Arenei Naționale. Compania arată că PMB i-a ofertat imediat angajații care se ocupau de stadion
scris 10 mar 2017

Primăria Capitalei a reziliat în urmă cu câteva zile contractul prin care compania UTI asigura mentenanța Arenei Naționale, deși mai era valabil până în iunie 2018, argumentând prin nivelul costurilor. Compania susține că, în mod neelegant și neprofesionist, reprezentanții PMB au sugerat angajaților UTI care se ocupau de acest contract să demisioneze și să se angajeze la primărie pentru a asigura buna desfășurare a meciurilor din zilele următoare.

Este de notorietate că în Romania nu există interes decât pentru costul inițial al investițiilor, nu și pentru costurile recurente de întreținere și mentenanță, au afirmat reprezentanții UTI pentru Profit.ro. În cazul Stadionului Național "Lia Manoliu", în care s-a investit foarte mult, salvarea a venit de la FIFA, care are cerințe foarte stricte de funcționare, astfel încât PMB a fost nevoită să organizeze o licitație pentru servicii de mentenanță, arată aceștia.

Urmărește-ne și pe Google News

UTI își rezervă dreptul de a contesta în justiție anularea contractului cadru "din motivul, ușor de evaluat, că acum, după trei ani, prețurile ar fi prea mari".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Profit.ro a anunțat recent că Primăria Capitalei a fixat noi tarife pentru utilizarea Arenei Naționale, inclusiv pentru vizitatori, argumentând că de la momentul inaugurării, în 2011, și până la finalul anului trecut, au fost înregistrate pierderi de peste 40 milioane lei din exploatarea acesteia.

"De menționat complexitatea ridicată a sistemelor existente pe stadion și lipsa totală de interes a autorităților, în faza de proiectare, față de costurile de exploatare. Fiecare primar a dorit să epateze și a cerut  <<luna de pe cer>>,  fără să ia în calcul costurile de întreținere și de reparații pe durata de viață a stadionului. De aceea s-a ajuns în situația în care întreținerea generală a stadionului costă mult și foarte puține evenimente non sportive s-au organizat pe stadion. Dacă în majoritatea orașelor europene stadioanele sunt surse de profit și locuri de agrement, în București lucrurile stau altfel", susțin sursele citate.

Contractul cadru prin care UTI presa serviciile de mentenanță pentru Arena Națională a fost semnat în urmă cu trei ani și era valabil până în iunie 2018. În această perioadă, pe stadion au fost 165 de evenimente cu public (competiții sportive și concerte), fără incidente tehnice și de siguranță. În baza contractului primit prin achiziție publică, UTI a asigurat condiții de funcționare curentă pentru toate  sistemele și echipamentele (electrice, mecanice, sanitare, de securitate fizică, etc.) care intră în dotarea stadionului.

Pe 7 martie 2017, UTI Grup a primit adresa cu numărul 18, emisă de către Direcția Națională de Investiții a Primăriei Municipiului București, prin care este informată că Stadionul Național ”Lia Manoliu” a trecut integral în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB), conform H.C.G.M.B nr. 58/28.02.2017 și, ca urmare a prevederilor art. 204 din OUG 34/2006, relația contractuală cu UTI GRUP privind serviciile de întreținere tehnică nu mai poate fi continuată.

Articolul respectiv stabilește că într-un contract de achiziție publică este permisă doar cesiunea creanțelor născute din acel contract, obligațiile născute rămânând în sarcina părților contractante, astfel cum au fost stipulate și asumate inițial.

Contractul Cadru în baza căruia UTI presta serviciile de mentenanță avea valabilitate până în 2018. Adresa stipula că, în termen de doar două zile de la primirea informării, compania trebuie să predea echipamentele avute în întreținere către reprezentanții Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

"Prin urmare, cu toate că obiectivul vizat prezintă elemente complexe atât de funcționare, cât și de întreținere a unei arene, aflată deja în circuitul FIFA și UEFA, iar termenul de predare este unul foarte strâns, compania noastră respectă decizia PMB", au spus reprezentanții UTI. Chiar din a doua zi de la primirea notificării, echipa UTI Grup a început predarea activității către ALPAB, în prezența reprezentanților PMB și ALPAB.

Astfel, începând cu 10 martie 2017,  UTI Grup nu mai are nicio obligație contractuală privind atât prestarea serviciilor de întreținere tehnică și exploatare curentă a sistemelor de la Arena Națională, cât și activitatea de asigurare a serviciilor tehnice în timpul evenimentelor publice.

EXCLUSIV Tiberiu Urdăreanu, la un an după arestarea sa pentru o noapte: Pata e forever. Ar trebui să ne autovindecăm în loc să ne autodistrugem. Vreau să vând controlul grupului UTI! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tiberiu Urdăreanu, la un an după arestarea sa pentru o noapte: Pata e forever. Ar trebui să ne autovindecăm în loc să ne autodistrugem. Vreau să vând controlul grupului UTI!

Reprezentanții UTI afirmă că declarațiile publice recente ale oficialilor PMB, care spun că prin internalizarea serviciilor pot reduce cheltuielile de întreținere la jumătate, sunt hazardate și par a fi mai mult un exercițiu de imagine, știind că ALPAB poate  "ascunde" unele costuri ca să facă pe plac celor care au generat aceasta acțiune de internalizare. Aceștia au adăugat că serviciile de administrare a spațiilor și chiriilor, precum și prestarea altor servicii de natură comercială care să producă venituri în urma exploatării Arenei Naționale nu au intrat în obiectul Contractului Cadru.

"Trebuie să menționăm totuși și modul neelegant și neprofesionist în care reprezentanții PMB au sugerat angajaților UTI dedicați acestui contract să-și dea demisia  și să se angajeze la PMB pentru a asigura buna desfășurare a meciurilor din zilele următoare. Seamănă mai mult cu Vestul sălbatic decât cu o economie funcțională de piață", au mai spus reprezentanții companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
arena nationala
uti
reziliere contract
mentenanta