Ministrul Comunicațiilor despre OU 114: Am discutat 1 la 1 cu operatorii din piața de telefonie mobilă, am negociat și am ajuns la un acord

Ministrul Comunicațiilor despre OU 114: Am discutat 1 la 1 cu operatorii din piața de telefonie mobilă, am negociat și am ajuns la un acord
scris 1 mar 2019

Excedentul financiar pe care îl are Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) se va regăsi foarte curând într-o schemă de ajutor de stat cu alocări financiare către sectorul public și sectorul privat pentru transformarea digitală și, ca atare, reglementatorul pieței va fi în poziția să se întoarcă spre operatorii de telefonie mobilă și să solicite o contribuție la costul de funcționare, a declarat, vineri, la Palatul Parlamentului, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

"În legătură cu taxa de 3% pentru sectorul telecom, vreau să vă spun că există un anumit mecanism al acesteia. Trebuie să înțelegeți că există o Directivă care ne spune că reglementatorul național (ANCOM - Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, n.r.) trebuie să fie acoperit din punct de vedere financiar de companiile din piața de telecom. În România, taxa era inițial de 0,4%, însă reglementatorul, timp de zece ani, nu a solicitat acoperirea costurilor de funcționare, fiindcă exista un excedent financiar. Existând acest excedent financiar, niciodată niciunul dintre jucătorii din piață nu a făcut această contribuție către acoperirea costului ce ține de funcționarea reglementatorului. Acest excedent financiar se va regăsi foarte curând într-o schemă de ajutor de stat cu alocări financiare către sectorul public și sectorul privat pentru transformarea digitală, astfel încât reglementatorul va fi în poziția să se întoarcă spre piață, spre operatorii de telefonie mobilă și să solicite, conform Directivei europene în vigoare, contribuție la costul de funcționare", a spus Petrescu, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta a adăugat că, la momentul actual, costul de funcționare al ANCOM se ridică la 300 de milioane de lei anual, iar această sumă, odată solicitată din partea operatorilor din piață, se traduce în aproape 2% ca taxă din totalul pieței telecom, de circa 15,3 miliarde de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV OUG 114 este astăzi adoptată tacit de Senat. Propunerile de modificare aflate în negociere cu guvernanții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OUG 114 este astăzi adoptată tacit de Senat. Propunerile de modificare aflate în negociere cu guvernanții

Petrescu a ținut să puncteze, totodată, că facturile pe care românii le plătesc pentru serviciile de telecomunicații nu ar trebui să crească în urma aplicării prevederilor din OUG 114 pe segmentul telecom.

Întrebat care au fost concluziile întâlnirilor pe care le-a avut cu operatorii din piață, Petrescu a susținut că s-a ajuns la un numitor comun, iar pe segmentul frecvențelor există o o discuție referitoare la o realocare și redistribuire a acestora în funcție de valoarea comercială.

"Am ținut tot timpul legătura cu operatorii din piața de telefonie mobilă, am avut discuții 1 la 1, dar și cu Asociația Operatorilor de Telefonie Mobilă. Au fost o serie de amendamente pe care operatorii și le-au dorit, le-am negociat și am ajuns, cred eu, la un punct în care ne regăsim. Urmează ca ordonanța pe telecomunicații, cu amendamentele discutate, să fie integrată și centralizată, astfel încât chiar luni (4 martie 2019, n.r.) voi fi prezent la 'Ora premierului', alături de doamna prim-ministru Viorica Dăncilă. Cred că există premisele de a merge înainte din acest punct și de a crea și dezvolta în continuare sistemul IT&C așa cum trebuie. Ceea ce am discutat cu operatorii de telefonie mobilă a fost, pe de o parte, o realocare și redistribuire a frecvențelor, astfel încât ele să se regăsească și în funcție de valoarea comercială a fiecărei frecvențe și cred că am ajuns la un acord care va suplini anumite impuneri de taxe în perspectiva unei licitații. Există și posibilitatea ca pe anumite tipuri de frecvență să reglăm anumite comisioane impuse. Ce pot să vă asigur este că atât timp cât sunt ministru, totul merge în consultare publică, absolut fiecare document ce ține de bunul parcurs al licitației de 5G va fi în consultare publică", a punctat oficialul.

Brand Finance telecom: Vodafone urcă, Orange pierde din valoare, DIGI / RCS&RDS câștigă 8 locuri, Deutsche Telekom este cel mai valoros brand european de telecom CITEȘTE ȘI Brand Finance telecom: Vodafone urcă, Orange pierde din valoare, DIGI / RCS&RDS câștigă 8 locuri, Deutsche Telekom este cel mai valoros brand european de telecom

În urmă cu o săptămână, șeful grupului Telekom România, Miroslav Majoros, a anunțat că analizează varianta neparticipării la licitația 5G, programată în a doua parte a acestui an, din cauza condițiilor care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018, așa numita "taxă pe lăcomie".

Luni, ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a reacționat la mesajul Telekom România privind posibila absență de la licitația 5G, și a cerut conducerii grupului de telecomunicații să revină cu rectificare, argumentând că statul deține o participație importantă, de aproape 46% din acțiuni, la această companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrescu
telecom
operatori