Ministerul Finanțelor Publice a emis obligațiuni scadente în iunie 2024 de 1,19 miliarde de lei, la un randament mediu mai mic decât în urmă cu trei săptămâni, la ultimul împrumut similar.
Băncile au depus oferte pentru peste 2 miliarde de lei, care au depășit prospectul de 800 de milioane de lei. Statul a profitat de cererea ridicată și a extins suma adjudecată la 1,19 miliarde de lei.
Randamentul mediu a fost de 3,89% pe an și cel maxim de 3,91%, sub licitația din 20 decembrie, când emisiunea la aceeași scadență a venit cu un randament de 4,1%, deși suma împrumutată a fost atunci mai mică, iar cererea mai ridicată (1 miliard de lei, respectiv 3,6 miliarde de lei).
CITEȘTE ȘI Balanța externă a țării, tot mai precară. Deficitul comercial s-a adâncit cu aproape 2,5 miliarde euro. Datoria externă crește cu peste 7 miliarde euroDe la începutul anului, Ministerul Finanțelor a împrumutat, în total, 2,98 de miliarde de lei, pe fondul scăderii costurilor cu leii în piața internă, în timp ce planul de împrumuturi pentru prima lună din 2020 este de 5 miliarde de lei.
Lichiditatea din piață pare să se mențină excedentară, dar în ușoară scădere față de săptămâna anterioară. Banca Națională a României a atras depozite de 3,82 miliarde de lei de la bănci luni, față de 4,66 de miliarde de lei în urmă cu o săptămână. Pe de altă parte, în decembrie băncile nu au mai depus nimic la BNR.
Statul are nevoie de peste 92 de miliarde de lei în acest an pentru refinanțarea datoriei scadente de 51,7 miliarde de lei, la care se adaugă deficitul bugetar de 40,5 miliarde de lei.