Liberalizarea pieței gazelor. Prima tranzacție cu livrare în trimestrul IV a fost efectuată la un preț în scădere cu o treime față de cel de anul trecut

Liberalizarea pieței gazelor. Prima tranzacție cu livrare în trimestrul IV a fost efectuată la un preț în scădere cu o treime față de cel de anul trecut
scris 4 mar 2020

Supraoferta de gaz de pe piața internă și europeană, prețurile futures scăzute de pe piețele europene, posibilitatea importării a peste 2,3 TWh din Ungaria la preț de hub și depozitele din România pline în proporție de 60% pun o presiune constantă pe prețul gazului. Astfel, nu numai gazul pentru această vară, când ar trebui să fie liberalizarea pieței, ci și cel pentru iarna viitoare se anunță unul ieftin. Pe 2 martie a fost realizată prima tranzacție cu livrare în trimestrul al patrulea, la un preț cu o treime mai mic decât nivelul tranzacțiilor similare efectuate în 2019.

De ce este important: Ofertele pe care furnizorii concurențiali le vor face consumatorilor casnici în perioada următoare, în perspectiva liberalizării pieței de la 1 iulie, vor depinde de anticipațiile acestora privind costul de achiziție al gazelor din partea a doua a anului. Cu alte cuvinte, dacă prețurile se vor situa în apropierea actualului preț reglementat, de 68 de lei/MWh, acestea ar putea face oferte chiar mai scăzute decât valoarea din actualele facturi, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) recunoscându-le în aceasta și recuperarea pierderilor acumulate în anii precedenți.

Urmărește-ne și pe Google News

Luni a fost realizată prima tranzacție cu gaz cu livrare în trimestrul al patrulea pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), fiind vândută o cantitate de 55,2 GWh la un preț mediu de 80,66 lei/MWh. 26,8 GWh au fost tranzacționați chiar la un preț minim de 80 lei/MWh.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANRE vrea să oblige producătorii de gaz să scoată la licitație 6% din producție pe piețele spot și 24% pe cele la termen. Prețul de pornire: 95% din cotațiile CEGH CITEȘTE ȘI ANRE vrea să oblige producătorii de gaz să scoată la licitație 6% din producție pe piețele spot și 24% pe cele la termen. Prețul de pornire: 95% din cotațiile CEGH

Comparativ, anul trecut, prima tranzacție cu gaz cu livrare în trimestrul al patrulea a fost realizată în luna august, iar prețul pe MWh a fost de 118 lei. De altfel, celelalte 7 tranzacții similare care au fost înregistrate în 2019 au fost efectuate la prețuri cuprinse între 116 și 121,7 lei/MWh.

Prețul de 80 de lei/MWh pentru gazul cu livrare în ultimul trimestru al acestui an este apropiat de cel reglementat, de 68 de lei, plus tarifele specifice unui ciclu de înmagazinare.

Așa cum a anunțat Profit.ro, pe 11 februarie, pe OPCOM a fost realizată și prima tranzacție cu 250 de MWh/zi pentru întreg trimestrul al doilea (în total 7,5 GWh) la un preț cu doar 2 lei peste cel reglementat, de 68 lei/MWh. Dacă prețul s-ar păstra și pentru trimestrul al 3-lea, când, potrivit legislației în vigoare, ar trebui liberalizată piața, furnizorii ar avea un cost minim de furnizare de 110 lei/MWh (70 lei/MWh - costul de achiziționare a gazului, 31,49 lei/MWh tarif de distribuție - Engie și 30,27 lei/MWh - E.On, și alți 8-9 lei/MWh tarif de transport plătit către Transgaz și costurile de funcționare ale furnizorilor).

În prezent, E.ON Furnizare practică un preț reglementat, aprobat de ANRE, de furnizare a gazelor pentru clienții casnici cu cel mai mic consum anual (de cel mult 280 MWh pe an) de 136,49 lei/MWh, iar Engie – unul de 125,17 lei/MWh. Distribuitorii de gaze asociați, Delgaz Grid (E.ON) și Distrigaz Sud Rețele (Engie) au tarife reglementate de distribuție (care intră în componența prețului de furnizare) de 30,27, respectiv 31,49 lei/MWh.

În condițiile în care prețul de achiziție s-ar situa în apropierea celui de 70 de lei/MWh din prima tranzacție efectuată cu livrare în trimestrul al doilea, rezultă că cei doi mari furnizori ar putea prezenta propriilor clienți (pentru a nu-i pierde în favoarea altor furnizori concurențiali) oferte mai atractive decât cele actuale, la preț reglementat. Și asta pentru că marja de profit este una considerabilă, de până la 26,5 lei/MWh în cazul E.On, respectiv până la 15 lei/MW în cazul Engie.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
liberalizare
supraofertă