Isărescu: Cursul tinde să se aprecieze. Nu-l vom lăsa. Nu ne ambiționăm să ducem inflația în țintă, ne preocupă în mod deosebit deficitul de cont curent

Isărescu: Cursul tinde să se aprecieze. Nu-l vom lăsa. Nu ne ambiționăm să ducem inflația în țintă, ne preocupă în mod deosebit deficitul de cont curent
scris 4 iul 2019

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că Banca Națională a României vede o presiune pe aprecierea leului în aceste zile, ca urmare a intrărilor de capital din afară, pe care nu o încurajează. Isărescu, proaspăt reconfirmat la șefia băncii centrale pentru un mandat de încă 5 ani, arată că este mai preocupat de creșterea deficitului de cont curent decât de inflație, pe care spune că nu vrea să o aducă în țintă cu orice costuri.

BNR a menținut dobânda cheie la 2,5%, în condițiile în care inflația rămâne peste ținta superioară de 3,5%. Rata anuală a inflației a fost de 4,1% în mai, nivel similar celui din aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News

„Suntem cu rata de politică monetară suficient de sus, văzând ce se întâmplă cu cursul”, explică Isărescu, într-un briefing de presă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Percepția e că se duce cursul spre 5, dar el tinde să coboare sub 4,7 în aceste zile. Avem intrări de capital ceea ce s-ar putea să însemne că ecartul de dobândă este suficient de atractiv. Nu ne bucură, neapărat, pentru că s-ar putea să fie temporar”, adaugă guvernatorul.

PSD propune ca nepoții și copiii să asigure pensie de întreținere părinților și bunicilor, altfel vor ajunge la închisoare CITEȘTE ȘI PSD propune ca nepoții și copiii să asigure pensie de întreținere părinților și bunicilor, altfel vor ajunge la închisoare

„Avem clar un exces de cerere. Din fericire, din punct de vedere al inflației, sau din păcate din punct de vedere al stabilității macroeconomice, acest exces se duce mai degrabă în deficitul de cont curent. S-a stimulat prea mult consumul”, explică Isărescu.

Isărescu spune că o majorare a ratelor de dobândă ar duce și la mai multe intrări de capital, ceea ce ar aprecia cursul. „Ce vom face să nu se aprecieze prea mult cursul? N-avem ce să facem decât să cumpărăm valută, creăm lichiditate în piață, încercăm să sterilizăm, creăm un ecart, iar despărțim dobânzile, abia le-am apropiat”.

Guvernatorul semnalizează și că nivelul inflației nu este preocupant: „Nu e cazul să ne alarmăm la inflație, dar nu este cazul nici să jubilăm (...) S-ar putea să aveți o surpriză plăcută, inflația în luna iunie să coboare sub 4%”.

„Ne preocupă, în mod deosebit, deficitul de cont curent, de aceea nu vom lăsa cursul să se aprecieze, ceea ce ne-ar ajuta”.

Deficitul de cont curent, de circa 4,5% din produsul intern brut în 2018, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană și este generat în bună măsură de importurile de bunuri mult mai ridicate decât exporturile de bunuri. În primele patru luni din 2019, deficitul de cont curent s-a adâncit cu peste o treime.

Un curs mai puternic înseamnă o putere de cumpărare mai mare din import, iar o întărire a leului se poate obține prin dobânzi mai ridicate, care să atragă plasamente străine în titluri românești. De precizat că leul vine, însă, după o depreciere de aproape 2% la începutul acestui an spre nivelul actual de 4,7/euro.

„Trebuie să găsim un echilibru între o deteriorare a contului curent, care ar putea să facă mult rău acestei țări – ca veteran vă spun că de câte ori a pățit ceva România, a pățit-o mai ales pe partea deficitului extern, în cei 30 de ani de când sunt în acest post. N-avem 14% (din PIB, n. red.), n-avem 9%, n-avem 7%, avem mai puțin de 5%, dar tendința este de lărgire. Și atunci să vedem care va fi formula prin care, păstrând inflația pe unde este, că nu ne ambiționăm să băgăm inflația, nu neapărat, că ea poate să vină cu un an agricol bun sau cu un preț al țițeiului în scădere, poate să vină sub 3,5%, așa cum s-a întâmplat anul trecut, dar hai să nu facem acest lucru cu un preț extrem de mare și deosebit de periculos, să accentuăm deficitul balanței comerciale”, explică Isărescu.

ULTIMA ORĂ Gigantul Unilever preia pachetul majoritar de acțiuni al frufru CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul Unilever preia pachetul majoritar de acțiuni al frufru

Guvernatorul mai adaugă și faptul că BNR se uită și la ce fac celelalte bănci centrale, care în general au ținut dobânzile sub inflație în ultimii ani. „Vedem ce fac vecinii, ce se întâmplă în Europa, ce se întâmplă în lume. Ei anunță relaxări”.

Isărescu, reconfirmat guvernator în această săptămână de către Parlament, insistă că echilibrele macro-economice sunt cele care au determinat menținerea dobânzii cheie la nivelul actual și nu infulențele politice.

„Să nu luați mesajul că n-am majorat dobânda, că ne-am culcat pe o ureche, că abia am fost numiți, că nu majorăm dobânda ca să nu ne dăm rău cu guvernul... Nu! (...) Pare simplă politica monetară, dar e un proces ceva mai complicat. Încercăm să fim coerenți”.

Noul Consiliu de Administrație al băncii centrale va intra în funcție în luna octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda cheie
curs de schimb
apreciere leu
mugur isarescu
deficit cont curent